Friettochten, ooit aan de orde van de dag. Hup, trein in, trein uit, friet eten, ad infinitum. We hebben er zelfs een heel classificatiesysteem voor opgesteld. De laatste jaren was het echter een beetje stil aan het friettochtfront. Door veranderende levenswijzen, zoals werken ipv. studeren, is het moeilijker geworden om zomaar op een dag met z'n allen eropuit te gaan om friet eten. De laatste officiĆ«le frietttocht was nummer 19 en dateert van 2008, waarna er nog slechts een paar frietstochten en mini-friettochtjes geweest zijn. Afgelopen zaterdag was het echter weer zo ver, georganiseerd door Minion šŸ™ vond weer eens een echte klassieke friettocht plaats. Met behoorlijke efficiĆ«ntie, maar ook veel gezelligheid. Aangezien we na #19 niet meer doorgeteld hebben krijgt deze friettocht #20 mee. Bestemming? Amersfoort!

Organisator Minion, kerux, teleiotes en ik (kafir) ontmoetten elkaar op station Nijmegen waar we via Ede-Wageningen naar Amersfoort treinden alwaar wij met Frietopia-oprichter outis hadden afgesproken. Minion had een lijstje gemaakt van zaken in Amersfoort die goed aangeschreven stonden, verse friet verkochten of op een andere manier opmerkelijk waren; hierdoor konden we snel beginnen. In rap tempo werd verse friet gegeten bij Cafetaria Bommel, Vlaams friteshuis 'van Gogh om de Hoek' en Vlaams friteshuis 'van Gogh'. We dwaalden nog een beetje door het centrum van Amersfoort en gingen in Snackbar Amersfoort zitten om de kou te vermijden (en weer friet te eten). Onze honger was nog niet helemaal gestild (we aten immers zeer tactisch niet een heel frietje per persoon per zaak) en we trokken richting het Eemplein om daar (vanwege de overlast van een blaaskapel) geen glĆ¼hwein te drinken, maar wel Patates te eten en warme chocolademelk (en koffie en thee) te drinken. Een van ons ging hierna naar huis, maar de rest ging met de trein naar Amersfoort Schothorst om in Winkelcentrum Emiclair nog Kwalitaria Lekkerrr te bezoeken. In Emiclair was intussen ook een soort marching band gesignaleerd. Hierna kochten we wat drinken voor de reis terug naar Nijmegen en aldaar aangekomen liepen we nog even een Kafee binnen alvorens naar huis te gaan. Een echte moderne klassieke friettocht in de "hybride" of "nieuwe nieuwe" stijl, laten we met ons allen afspreken dit weer wat vaker te doen!

Amsterdamse chef creƫert nieuwe snack: de krokodel; 'Nieuwe snacks als krokodel blijven vaak niet lang hangen'.

Een kroket gevuld met ragout van frikandellen...

Daar heb ik dus eigenlijk geen woorden voor.

Opvallend nieuws uit de Wellness-wereld. Friet wordt vaak neergezet als het voorbeeld van ongezond eten. Kijk een willekeurige reportage over fast-food of onze ongezonde moderne levensstijl en de kans is groot dat je beelden van friet ziet. Tegelijk met de groeiende negatieve aandacht voor friet is er een gezondheidsindustrie opgekomen die ervan profiteert.

Een belangrijk onderdeel van de gezondheidstrend is de wellness; spa's, thermen, massage's, sauna's. De laatste paar jaar zijn deze behoorlijk populair geworden. En dat is wel een van de laatste plekken waar je friet op het menu zou verwachten. Maar wat blijkt? Ook bij sauna's en wellnesscentra is friet niet weg te krijgen

Een recent artikel van de NRC laat ziet dat de werkelijkheid heel anders is. "Zonder satƩ en friet gaat elke sauna failliet" vat de directeur van een wellnesscentrum het samen. Zo zie je maar weer dat zelfs in bolwerken van gezondheid friet niet weg te denken is. In plaats van naar de sauna kan je als friettist misschien beter iedere keer dat je een frietje eet weer een stukje gaan fietsen om een nieuwe friettent te recenseren.

Oplettende frietisten zullen al door hebben gehad dat het weer ruim tijd is voor de Frietopia Awards 2015! Net als vorig jaar reiken we twee Awards uit. Dit jaar zijn dat: een Award voor de Beste Friettent en een speciale Award voor de beste biologische friet. (Friet van biologische aardappel).

Voor 2015 gaat de Award voor:
- Beste friettent naar Friture Martin Zwerts in Eindhoven
- Beste biologische friet gaat naar Friethoes in Haarlem.

Beide winnaars van harte gefeliciteerd! We reiken de twee Awards uit op woensdag 25 mei:
- om 11:00u: Friethoes, Haarlem
- om 15:00u: Friture Martin Zwerts, Eindhoven

Heb je ook zin om mee te gaan? Leuk! Laat het ons zo snel mogelijk weten, misschien kunnen we ook nog een treinkaartje voor je regelen.

Allereerst een geruststelling, de Frietopia Awards over 2015 zullen binnenkort worden uitgereikt, het is alleen nog even een kwestie van een goede datum vinden waarop zoveel mogelijk mensen (winnaars, frietisten, media) kunnen.

Het Algemeen Dagblad heeft intussen zijn jaarlijkse friettest gehouden. Winnaar is de Ermelosche Frietzaak in het Noord-Gelderse Ermelo met een rapportcijfer van niet minder dan een 10. Gefeliciteerd met deze ook-wel-een-beetje-belangrijke prijs! De geheimen worden in dit artikel deels prijsgegeven, maar eigenlijk ook niet. Alle 153 geteste zaken zijn te vinden in de volledige lijst waar gemiddeld behoorlijk goed gescoord wordt. De door ons veel geprezen Friture Martin Zwerts krijgt een 8 en eindigt daarmee slechts op een 49e plaats. Het hele archief is te vinden op de site van het Algemeen Dagblad, alwaar ook enkele verliezers aan het woord komen.

Is het u ook al opgevallen dat het aantal etablissementen dat zich richt op de verkoop van verse friet aan het stijgen is? Het lijkt er op dat het frietje langzaam ook tot de kokende elite aan het doorbreken is. Zelfs de beroemde sterrenchef Sergio Herman is bezig met een keten van frietkoten, die volgens Janneke Vreugdenhil van de NRC "Frites Atelier Amsterdam" gaat heten en op 3 juni opent in Den Haag. Nu sterrenchefs en krantenkoks aandacht besteden aan friet, kan zelfs het meest onverwoestbare foodiebastion der Lage Landen niet achterblijven. Op snobblog Foodlog zoekt Wouter Klootwijk naar informatie voor een frietendossier.

Zou het misschien toch een beetje het Frietopia-effect zijn, dat er tegenwoordig niet langer alleen op frieten neer, maar ook naar frieten op wordt gekeken?