Vestigingsbeleid

In Los Angeles bestaat al enige tijd de regel dat er in sommige wijken geen nieuwe fastfoodrestaurants meer mogen worden geopend. Deze maatregel is ingevoerd om overgewicht onder Californians tegen te gaan. Opzich begrijpelijk dat de overheid iets aan obesitas wil doen, maar is verbieden nou altijd de goede oplossing?
Zojuist las ik dat het Voedingscentrum er voorstander van is om in Nederland dit beleid ook in te gaan voeren. Ook willen ze voorkomen dat er "ongezonde" restaurants in de buurt van scholen worden geopend, omdat kinderen en jongeren dan meer zouden gaan snacken.

Natuurlijk is het een probleem dat meer en meer mensen te dik zijn. Vanaf een bepaalde mate van overgewicht is de kans op veel ziektes inderdaad groter, maar is het dan de oplossing om in een wijk waar al een pizzeria en een chinees zitten, een eventueel cafetaria bij voorbaat te verbieden? Misschien kan de overheid er beter voor zorgen dat die restaurants beloond worden voor het samenstellen van gezondere menu's, in plaats van te straffen voor ongezonde snacks. En als je dan de Jaarprijs Goede Voeding aan friet en snacks gaat toekennen is je beleid ook niet meer consequent te noemen, friet was toch de juist de boosdoener?

De overheid kan misschien beter eens de landbouwsubsidies onder de loep nemen waardoor eten (en dan vooral ook graan en vlees) zo ontzettend goedkoop is dat je het voor de prijs niet hoeft te laten staan.
Uiteraard is dit slechts mijn mening, maar ik wil niet de weg inslaan waarin de overheid en het Voedingscentrum (gesponsord door voedselproducenten en productschappen) bepalen wat de burger nog mag eten of niet. Uiteindelijk blijft het toch je eigen verantwoordelijkheid wat je in je mond stopt en wat niet.




Joris
Vrij eng als arme mensen bepaalde dingen niet meer 'mogen' eten.

(Nouja, het mag wel, maar niet in hun eigen wijk, dan moeten ze eerst naar een rijke wijk gaan) 16 augustus 2008 18:24


Kafir
Ik heb deze discussie even afgesplitst naar het forum.
16 augustus 2008 09:07

Gravatar
Anoniem
Absoluut, maar als je kijkt naar bepaalde Aziatische landen daar is gamen een stukje cultuur. Gamen is ook niet echt goed omdat je weinig beweging hebt (op de Wii na) maar ondanks het minder goede leefpatroon daar zijn er toch stukken minder dikke mensen als in de USA. Al zou het wel helpen als ze daar mensen meer enthousiast zouden maken voor sporten. Daarnaast zou het beter zijn om regels te maken over grootte van de verpakkingen. Het is lastig te bewijzen maar het verband tussen de kingsize mensen en kingsize verpakkingen in de supermarkt bestaat toch echt.

Je hebt hier in nl ook mensen die koek of snoep in de supermarkt kopen en dan meteen de hele zak/bak opeten, dit komt natuurlijk stuk harder aan als die verpakking van kingsize formaat is.

Daarnaast ben ik voorstander om ontbijten beter te laten promoten. Het is algemeen bekend dat mensen die hun ontbijt overslaan eerder in gewicht aankomen. Daarmee zou je ook al een deel van het probleem weg kunnen nemen.

Als ze in Amerika echt serieus iets aan overgewicht willen doen zullen ze Sonja Bakker daar minister moeten maken ;). Met de huidige ''schijn maatregelen'' gaat er niets of nauwelijks iets veranderen. 14 augustus 2008 13:12


Kafir
En het gaat ook nog eens om het leefpatroon. Als je tijdens een fietstocht van dertig kilometer halverwege stopt voor een frietje en een biertje, word je ook niet dik. Maar er zijn mensen die met de auto naar het winkelcentrum 300 meter verderop gaan. 13 augustus 2008 23:26

Gravatar
Anoniem
Tja misschien het voedingscentrum eens kijken naar het verband tussen de kingsize verpakkingen van voedsel en het aantal mensen met overgewicht. Het gaat vaak niet om het soort voedsel wat mensen eten maar de hoeveelheid. 13 augustus 2008 21:36


Kafir
Het bericht heeft duidelijk tot wat ophef geleid onder de diverse weblogs, bijvoorbeeld hier op Sargasso. 13 augustus 2008 16:36


outis
Nou nou nou... Sinds wanneer kopieert het Voedingscentrum zonder fatsoenlijk onderzoek Amerikaanse strategieën? 13 augustus 2008 14:24


Kafir
Indeed! 13 augustus 2008 09:07