In het centrum van Nijmegen zit een friettent die vanwege de locatie erg veel uitgaanspubliek trekt. Zoals te verwachten is het hier op donderdag-,vrijdag- en zaterdagavond behoorlijk druk. Maar omdat er toch klanten genoeg zijn en ze vaak al het nodige op hebben, is de kwaliteit niet al te best als ik de verhalen mocht geloven. Tot afgelopen donderdag was ik er namelijk nog nooit geweest, laten we zeggen uit voorzorg. Deze donderdagavond was ik echter in de stad met een Frietopia collega en uiteraard gingen we ook even een frietje eten. Hoe kan het ook anders. Nu moest het er maar eens van komen, dus gingen we naar Groenen op de Molenstraat. We bestelden beiden een grote friet pindasaus en wachtten af wat er komen zou. Helaas had ik geen fototoestel bij me dus geen foto's. De bak friet die we kregen was niet zo slecht als dat je zou vermoeden gezien de verhalen, dus dat viel weer mee, maar toch denk ik dat deze ene keer wel weer genoeg was voor deze friettent.
Natuurlijk staat de volledige recensie in de database, maar om iedereen het klikken te besparen, hier vast de tekst:

Deze friettent staat niet bepaald goed aangeschreven, maar ik vond dat ik er toch minstens een keer geweest moest zijn. Eigenlijk viel de friet me nog wel mee, een beetje zout misschien, maar niet zo slecht als ik verwacht had. De pindasaus was wel echt goed, lekker pittig voornamelijk, en de hoeveelheid was wat je ongeveer verwacht van een grote friet.
De sfeer is niet fantastisch in deze tent waar 's avonds en 's nachts voornamelijk dronken uitgaanspubliek zit, alhoewel dat soms ook wel vermakelijk is. De prijzen waren echter ronduit belachelijk, een grote friet pindasaus voor 3,50 is pure afzetterij. Overigens denk ik dat de prijzen worden aangepast op de uitgaansavonden, dus misschien is het niet altijd zo duur.

Het is een schande. Ik was vandaag in Den Haag en heb daar geen friet gegeten. Normaliter vind ik het als topfrietist erg lastig om geen friet te eten als ik een keer de stad uit ben; de friettenten in Nijmegen heb ik zo'n beetje allemaal al gehad en je wil toch nog af en toe een recensie erbij schrijven, maar vandaag even niet. Het weer was er niet naar om gezellig door de stad te banjeren en bovendien waren er afspraken om na te komen en dan schiet het er soms bij in.
De volgende keer als ik weer eens ergens in den lande ben zal ik er zeker een frietje eten en er hier dan ook zeker over berichten. U hoort nog van mij!

Na een ongetwijfeld vermoeiend weekend van loopgraven fotograferen in België, wil je op de terugweg even ergens stoppen voor een frietje. Maar helaas! Zondagmiddag, en alle frituren, frietshops en fritshops zijn gesloten. Het overkwam fotograaf Sjoerd Venema. We leven met hem mee. Gelukkig leverde het wel een toepasselijk mistroostigheid uitstralende mooie serie van foto's van gesloten friettenten op.

Friethuis. Het woord kwam al naar voren in het vorige blogstukje en lijkt me een formidabele term voor wat we hier meestal cafetaria noemen. Nu wil het geval dat in het Belgische Roosdaal (omgeving Pajottenland, Zennevallei) friethuis Het Friethuis net een nieuwtje heeft. Met veel bombarie kondigen ze aan over te gaan op een papieren puntzak. Het Friethuis bestaat namelijk 40 jaar (een goede reden voor een feestje, lijkt me) en ter ere daarvan vierden ze begin november een '40 jaar puur frituur volksfeest'. Daarbij werd een nieuwe papieren frietzak gepresenteerd, ontworpen door Herr Seele. De striptekenaar, kunstenaar en pianofanaat, of laat ik het direct in het west-vlaams zeggen:

"de meeste menschen ken'n nem lik de kletsekop die moat is mè Kamagurka. Bekend va nunder tope is: Cowboy Henk. Herr Seele ed oek e pianowienkel in Ostende. Typies an Herr Seele is dat'n ossan geklid lopt in kostuums, dikkers in felle kleurn."

- die dus, werd in 2006 tot ridder in de orde van de gulden puntzak geslagen. Hij zette zich toen ook al in voor het promoten van de frietpuntzakken.

De overstap van frietbak naar frietzak in friethuis Het Friethuis wordt gepromoot als 'symbool van de belgische frietcultuur' en bovendien ecologisch en economisch verantwoord. Kortom: "in deze story zijn er enkel maar winnaars".

Tenslotte werd Het Friethuis in februari 2007 uitgeroepen tot 'frituur van de maand' door het nationaal verbond van frituristen: Navefri*. Om die reden kun je hier (pdf) een leuk stukje tekst over haar 40-jarige geschiedenis nalezen.

Overigens wil ik, om het frietopia-blog journalistiek verantwoord te houden, zonder iemand te beschuldigen wijzen op mogelijke belangenverstrengeling. De eigenaar van Het Friethuis is lid van het bestuur van Navefri. Bovendien is Editiepajot, de bron van het frietzakken-nieuwtje, een 'commercieel partner' van het Friethuis. Daarbij zou ik niet durven zeggen hoe het gesteld is met de redactionele onafhankelijkheid van dat online nieuwsblaadje.

Bij vegetariërsverzamelplek Vegatopia hebben ze het goed voor met de frieteters. In een grijs verleden vonden er al eens verwoede discussies over friet vs. patat op het forum plaats, maar nu gaat het écht ergens over. Over vrijdag-frietdag om precies te zijn. Op vegatopia namelijk de komende weken elke vrijdag een uitgebreid snackrecept zodat je iets lekkers, en vooral ook iets bijzonders, hebt om op vrijdag-frietdag bij je frietjes te eten.

Het eerste recept stond er al op, en is hier gemaakt, geproefd en goed bevonden: rookkaaskroketjes. Het recept van vandaag is hier te bewonderen.

En, daar er hier meer mensen schijnen rond te hangen die vrijdag als frietdag beschouwen, direct nog maar een linkje naar de vrijdag-frietdag hyve. Nu we toch daar zijn, direct ook maar verderlinken naar de (beter bevolkte) frietjes rule the world hyve. Om de opsomming af te maken: hyves voor liefhebbers van patatje oorlog, friet speciaal, Ras-friet, McCain-friet of gewoon Cafetaria Robbies friet uit Wassenaar.

Mocht je meer op hebben met Myspace, dan kun je daar lekker frietloungen. Myspace was ook de plaats waar je terecht kon om een hit van de friet in elkaar te prutsen, en bekend te worden als poëet van de frietkeet, de librettist van de friturist danwel de chanteuse van de friteuse. Daarvoor bent u allen echter te laat (of heeft er iemand meegedaan?) en dé hit van de friet wordt momenteel opgenomen in de belgische Galaxy Studio's, waar ook onder meer Andre Hazes, Depeche Mode, Plastic Bertrand (!) en... Twarres platen hebben opgenomen. Dat voorspelt veel goeds. Een eerste recensie van het nummer leest u ter zijner tijd uiteraard hier.

Tenslotte, voor wie écht niks hebben met al dat sociaal-netwerk-gedoe, een al tijden over het internet zwervend reclame-spelletje, Phunky Friet.