Als echte frietliefhebber, in het bezit van een frietuurpan, kon ik het niet nalaten om zelf wat aardappels te schillen en in het frituur te gooien. Best een leuk experiment eigenlijk, en na een paar pogingen leverde het heel behoorlijke friet op.

Voor eenieder die dit zelf ook wil proberen, volgt hier het recept. Binnenkort zal dit recept (en anderen) ook in onze wiki verschijnen. Want een site over friet zonder fatsoenlijke recepten kan natuurlijk niet.

Welke aardappels je gebruikt maakt nogal wat uit, heb ik mij door de professionals laten vertellen, maar aangezien ik als ik in de supermarkt sta moeilijk kan zien welke aardappels beter zijn dan anderen heb ik maar gewoon de goedkoopste gepakt. De tekst op de zak vertelde mij dat het kruimige aardappels waren, maar ik heb er ook een aantal gekookt en die bleven mooi heel. Onderwerp voor een later onderzoekje. Hoe dan ook, tijd om een paar mooie grote aardappels uit te zoeken en aan het schillen te beginnen.

Op de foto het resultaat na het schillen en snijden en zoals je ziet heb ik er voor gekozen om stevige Vlaamse frieten te maken. Omdat deze friet wat dikker is zullen de baktijden en temperaturen anders zijn dan voor dunnere friet. Overigens denk ik dat voor de optimale friet je altijd zelf zult moeten kijken hoe lang en warm ze gebakken worden. Maar dit is wat ik gedaan heb, en ik vond het lekker.

Verse friet moet in twee keer gebakken worden. Ik ben dus begonnen met voorbakken in (vloeibaar plantaardig) frituurvet op 150 graden. Dit duurt een minuut of 4-5, afhankelijk van hoe dik je de friet gesneden hebt. Pas op dat je niet te heet voorbakt want dan wordt de friet niet gaar, maar wel aangebrand als je het afbakt (150 graden is een maximum, mijn frituurpan kon niet lager).

Laat de friet vervolgens minstens 10 minuten rusten, en let even op dat het ze niet aan elkaar gaan plakken. Vervolgens stook je de frituurolie op tot zo'n 180-190 graden voor het afbakken. De temperatuur is afhankelijk van hoe veel friet je tegelijk bakt, aangezien het vet afkoelt als je er veel (relatief koude) friet tegelijk in gooit. Overigens is het beter om niet teveel tegelijk te bakken, de friet komt er mooier uit als het tijdens het bakken de ruimte heeft. Het afbakken duurt weer een minuut of 4, maar dit is ook een kwestie van regelmatig even kijken of ze al mooi gekleurd zijn. (Die van mij waren misschien iets te donker, maar mijn frituurvet begon na een paar pogingen wat oud te worden. Ze worden nog wat mooier als je nieuw vet pakt.)

Strooi er ten slotte nog een beetje zout over en dat is het: een mooie portie heerlijke zelfgebakken Vlaamse friet. Licht krokant van buiten met nog echte aardappelsmaak van binnen. Hmm, best lekker eigenlijk, zelfgemaakte friet.

Graag wil ik iedereen wijzen op de uiterst briljante laatste cartoon van Nozzman. Zeer goed bedacht, scherp, hard, inspelend op de actualiteit, letterlijk en figuurlijk voorzien van meerdere lagen en (als belangrijkste) er zit friet in. Aangezien Nozzman wel vaker friet-gerelateerde onderwerpen in zijn cartoons gebruikt heb ik ze (met toestemming van de maker zelf) verzameld in Cult op deze pagina.

België is natuurlijk, op frietgebied, ons grote idool. Alles wat Nederland als frietland groot heeft gemaakt, bestond in België eerder. En hoewel wij Nederlanders inmiddels een straffe eigen koers varen is respect op zijn plaats.

Maar het gaat niet goed met België. Sommige mensen denken zelfs dat er over een tijdje geen België meer zal bestaan. Maar de manier waarop ze met een gezonde portie humor (en kans op een ongezonde portie friet) hun ondergang tegemoet gaan kan ik alleen maar applaudiseren.

Voorspel op deze Belgische website wanneer België de laatste adem zal uitblazen en maak kans op je eigen gewicht in friet: http://www.wanneergaatbelgiedood.be/.

Lekker fietsen en dan frieten! Jammie!

Van Noord-Holland via Flevoland naar Gelderland om friet te eten in Nijkerk. Been there, done that!

Recensie uiteraard in de database. Uitgebreid verhaal is hier te vinden. Schaamteloze zelfpromotie, maar ja. Hou het maar op hart voor de zaak. Die van Frietopia en die van mezelf. ;-)

Ik moet ook nog naar Maastricht. Dus. Hart voor de zaak. Echt.

De oprichter van snackketen FEBO, Johan Isaac de Borst, is vorige week op 88-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de familie vandaag bekend. Aldus het berichtje op Misset Horeca.

Iedereen kent wel een FEBO, iedereen heeft er ook wel eens gegeten en daar waarschijnlijk ook nog spijt van gekregen ook. Echt fan van de FEBO zijn we bij Frietopia nooit geweest, getuige ook de gemiddelde slechte scores die FEBO's in de database krijgen. Maar als er iemand overlijdt die zijn leven gewijd heeft aan het verzorgen van friet voor anderen, is dat natuurlijk altijd jammer.

Zo, dat wilde ik u even melden.