Een friettent in de Veluwe viert dit jaar haar 80-jarige bestaan volgens dit artikel. De huidige eigenaresse geeft echter aan dat het al iets langer zou kunnen zijn, maar dat ze dat niet precies weet. Tegenwoordig heet de tent Lowieke, maar in de geschiedenis zijn verbouwingen (van kot tot snackcorner) en naamsveranderingen meerdere keren voorgekomen. Dus oud betekend niet per se ambachtelijk of oorspronkelijk.

Friet bestaat overigens al langer in Nederland (volgens Wikipedia): namelijk al sinds 1905 toen de eerste frietkar op de kermis van Bergen op Zoom verscheen, en met de kermis mee ging reizen.

Desalniettemin is 80 een mooie leeftijd voor een friettent, wel een beetje schande dat zo'n oude tent nog niet is toegevoegd. Dus als iemand in de buurt van Vierhouten is...

Koude friet of de zwaailichten aan en door dat rode stoplicht...ik kan het me levendig voorstellen, koude friet is nou eenmaal minder lekker :)

Verder vind ik natuurlijk dat dit een vorm van machtsmisbruik is die niet hoort, ik mag ook niet door rood omdat mijn friet koud wordt (best duur zelfs, de boete voor door rood rijden). En wat is er mis met de friet gewoon in de friettent opeten?

Een paar dagen vakantie is wel een fijne gelegenheid om eens flink wat friet te eten. Geen echte friettocht, maar 5 recensies in 3 dagen is geen al te slechte score al zeg ik het zelf.

De NS biedt een aantal wandelingen van station naar station, met als voordeel dat je geen rondje hoeft te lopen. De paar die ik er tot nu toe gelopen heb, waren zeer de moeite waard. Donderdag ben ik van Arnhem centraal naar Oosterbeek gelopen door park Sonsbeek en Zijpendal, en aangezien dit een wandel(mini)friettochtje was, gingen we in Oosterbeek op zoek naar een friettent. Het was het eind van de middag toen we deze tent aantroffen. Je kunt de recensies zelf nalezen als je wil, maar al te fantastisch was het niet, voornamelijk omdat ze de drukte rond etenstijd niet aankonden. We overwogen om nog een andere tent te zoeken, maar besloten toen toch maar de trein naar Arnhem terug te pakken. Daar aangekomen bezochten we Ho-Me, de tent die in de Hall of Fame stond, maar op basis van erg oude recensies. Deze Chinees annex friettent scoorde niet al te best qua friet helaas, misschien moeten ze zich maar beperken tot Chinees.

De volgende dag kwam ik na een middagje klussen terecht bij friettent 't Ackertje (Nijmegen-Dukenburg), waar weinig over te vertellen valt, een vrij gemiddelde friettent. Zaterdag was ik op het jazzfestival van Breda en toen ik daar toch was kon ik net zo goed even wat recensies meepakken. De Rolmops is een soort bruin cafetaria, ik was er weinig van onder de indruk, maar gelukkig was de friet best aardig te eten. Kees Kroket scoort iets beter, ze frituren verantwoord en leverden een puntzak met best lekkere friet, maar als ik niet toevallig in Breda was geweest zou ik er toch niet al te ver voor zijn omgelopen.

Al met al heb ik niet al te veel geluk gehad met mijn frietavonturen afgelopen weekend, ik ben weinig echt lekkere friet tegengekomen en wel de nodige niet lekkere. Frietopia heeft dus nog genoeg werk te doen, met het bekritiseren van slechte friet. Het zou mooi zijn als ondernemers ook op kwaliteit concurreren. Gelukkig is friet wel zo lekker dat ik er volgende keer gewoon weer op uit trek in de hoop een echt lekker frietje tegen te komen.

Frietopia plaatst vandaag een aankondiging van een initiatief van Marcel Tabbers en Nina Bellen dat Stichting Frietopia graag steunt:

Op zondag 7 juni vindt in Venlo het BeneFRIETconcert plaats. Met deze ludieke actie willen de initiatiefnemers aandacht vragen voor het mogelijke verdwijnen van Petatte Wiel, een frietkeet die al 48 jaar aan de Maaskade staat. De muzikale ode moet in bredere zin ook aandacht vragen voor de toenemende ‘opgeruimdheid’ van de openbare ruimte; de organisatie betreurt het dat karakteristieke gebouwen (zoals frietkramen) steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen, waardoor steden meer en meer hun unieke identiteit verliezen.

Het bijbehorende affiche (pdf).