Wat een feest moet dat zijn geweest op de N706, waar een vrachtwagen met friet kantelde. Of zou de friet nog niet gebakken zijn geweest?

Zou je meer honger krijgen als je weet dat je in de file staat omdat er een vrachtwagenlading friet op de weg ligt?

[Edit] Zo moet het eruit gezien hebben: foto van een soortgelijk incident uit 2008. © Willem Mieras, gevonden in PZC

Naar aanleiding van een linktip in de reacties op het vorige stukje (waarvoor dank), kreeg ik weer zin om friet te bakken. Het artikel (in het Engels) is een mooie analyse waarom je friet twee keer moet bakken, maar in de reacties suggereerde iemand dat je de friet eerst kort in kokend water moet doen en daarna de gebruikelijke twee keer bakken (relatief koud voorbakken, daarna warmer). Het dubbel bakken blijkt nodig te zijn om knapperige friet te krijgen, maar waarom je ze dan eerst in water zou willen gooien was me niet duidelijk. Nou heb ik er geen problemen mee om zelf wat friet te bakken, dus leek het me wel aardig eens te kijken of ik inderdaad lekkere friet kon maken met dit 3-stappen proces.

Aangezien ik de frituurpan nu toch tevoorschijn had gehaald kon ik ook meteen nog een ander experimentje doen, namelijk friet bakken van pastinaak, knolselderij en winterwortel. Waarom? Omdat het kan. Om meteen maar mijn conclusies te geven, pastinaak kan aardige friet opleveren (maar mijn resultaat was nog niet optimaal), knolselderij is ook wel een aardige variatie, maar winterwortel gaat toch echt niet op friet lijken (wat ergens vreemd is, want redelijk dicht verwant aan de pastinaak, misschien had ik ze gewoon te dik gesneden).

Goed, terug naar het 3-staps friet bakken (nu weer gewoon met aardappelen). Schil zoveel aardappelen als je denkt op te kunnen eten en snij tot frietvorm (ik heb het met de hand gedaan, dus de dikte van de friet varieerde nogal, maar probeer de verschillen niet al te groot te maken anders verbrandt de dunne friet terwijl de dikke friet niet gaar wordt). Gooi de friet een paar minuten in kokend water (niet te lang!), haal ze eruit en laat ze drogen, bak een paar minuten in vet van een graad of 150, en bak ze tenslotte af rond de 175-180 graden (ik ben te lui geweest om de tijden precies bij te houden).

Wat levert dit op? In mijn geval erg lekkere friet die er mooi uitzag en een prachtig krokante buitenkant had (helaas geen foto, de foto die er nu staat is van een vorige keer zelf friet bakken). Kortom, de procedure lijkt effectief. Heeft iemand een theorie waarom dit zou werken? Of doet de eerste stap er eigenlijk niet toe en heb ik het gebruikelijke dubbel bakken gewoon goed uitgevoerd? Hoe dan ook, ik heb in ieder geval lekkere friet gegeten vandaag.

Het zal jullie niet ontgaan zijn - vandaag en morgen zijn we op pad om de jaarlijkse publieksprijs de Frietopia Awards uit te reiken. Op basis van al jullie recensies van het afgelopen jaar. Vandaag waren aan de beurt:

't Spoantje (Wehl)
Manneken Pis Vredenburg (Utrecht) - Beste Friet
Rikken (Breedeweg gem. Groesbeek)

Morgen gaan we op pad voor de laatste twee:

De Ring (Zuidland) - Beste Sfeer
Martin Zwerts (Eindhoven)

Voor de duidelijkheid - we hebben geen rangorde. Alle friettenten verdienen dezelfde prijs en behoren tot de top van Nederland. Dit jaar hebben we wel voor een eerst een speciale kwaliteit en een speciale sfeer prijs. Met de treinstoring rondom Utrecht en het aftreden van Wouter Bos was het een avontuurelijk eerste dag. Natuurlijk volgt er nog een uitgebreid verslag met beeldmateriaal.

Op de tweede (en laatste) dag van de uitreiking zijn de laatste twee Awards uitgedeeld. Maar toch hebben we daarvoor een flinke afstand afgelegd. In het begin van de middag na twee treinen, een metro en een taxi (bus gemist, dus het was dat of een uur wachten) stonden we in Zuidland.

We konden niet lang blijven, maar het was een erg gezellige uitreiking bij De Ring, die voor de vierde keer de prijs in de wacht heeft gesleept.

Aan het eind van de middag kwamen we voor de eerste keer aan bij Martin Zwerts in Eindhoven. Ondanks de grote hoeveelheid vaste klanten, toeschouwers en pers bleef hij rustig op zijn eigen geoefende tempo doorbakken. Morgen in de loop van de dag een uitgebreid verslag. Maar een ochtend uitslapen hebben we wel verdiend.

Ook vandaag is Frietopia weer vollop in de aandacht. Vanavond versturen we een laatste persbericht met een verwijzing naar het fotomateriaal.

Het verslag en de fotos van de uitreiking van vrijdag en zaterdag verschijnen in de Friet wiki, zie hier.

De fotos zijn op photobucket te vinden en kunnen door iedereen gebruikt worden zolang ergens verwezen wordt naar Frietopia en de website frietopia.nl.