In Bergen op Zoom vond in juni voor de derde keer het culinaire festival Proefmei plaats. Het festival dat rondom de drie A's: asperges, aardbeien en ansjovis draait heeft dit jaar een vierde 'A' gekregen: de aardappel.

Nieuw dit jaar was een frietwedstrijd tussen een Nederlands en een Belgisch (amateur)team. Waarom in Bergen op Zoom? De friet wordt gemaakt van de Zeeuwse kleiaardappel, een beschermd streekproduct en zeer geschikt voor friet. Volgens historici werd in 1905 in Bergen op Zoom voor het eerst in Nederland friet verkocht.

Beide teams hadden een 'frietcoach', voor het Belgische team Bernard Lefèvre, eigenaar van het bekende Antwerpse Fritkot Max en voorzitter van het Nationale Vereniging voor Frituristen. Voor het Nederlandse team niemand minder dan Bram Bruines, voorzitter van Frietopia.

Na een spannende en stressvolle wedstrijd verklaarde de jury bestaande uit bekende koks, voedselrecencentien en restaurateurs tegen de verwachtingen in het Nederlandse team als winnaar van de teamsprijs. De individuele prijs voor de allerbeste friet ging naar een Belgische. De belangrijkste les van de dag: blijf bij de basis, goede friet bakken is niet makkelijk.

Bekijk hier een kort item over de wedstrijd.