Als je voor Frietopia actief bent, voel je je geregeld in een hoekje gedrukt. Of te veel friet eten nou niet ongezond is? Of het nou wel verstandig is om vier bakken friet op een dag te eten? (alsof we dat elke dag doen!) Of we niet bang zijn voor overgewicht? Of het wel ethisch is om vet eten aan te prijzen? En dat de overheden her en der hun kas proberen te spekken met belastingen op zogenaamd ongezond voedsel (vetbelasting in Denemarken (inmiddels weer afgeschaft), hamburgerbelasting in Hongarije, colabelasting in Frankrijk, zoetwarenbelasting in Finland, noem maar op), helpt daar natuurlijk niet bij.

Enige tijd geleden las ik op NU.nl een interessant bericht, Britons getting fatter despite consuming fewer calories. Volgens het gerenommeerde Britse Institute for Fiscal Studies zijn Britten sinds 1980 liefst 600 kilocalorieën minder gaan eten. Britten zouden vaker ontbijten met granen in plaats van spek en worst, vaker magere zuivel nuttigen, meer vis eten in plaats van rood vlees en ze zijn vooral ook minder alcohol gaan drinken. Toch zijn volwassenen gemiddeld tot 14 kilo zwaarder dan de Britten dertig jaar terug. Het hele onderzoek zou later deze zomer moeten verschijnen, maar de website van het IFS blijft voorlopig stil. Laat dit nieuws eens goed tot je doordringen en besef dat Nederland en Engeland helemaal niet zoveel verschillen. We eten blijkbaar per dag 600 kilocalorieën minder dan de generatie van onze ouders toen zij dezelfde leeftijd hadden als wij, maar toch zijn we dikker. Zou de verklaring dan misschien in ons bewegingspatroon zitten? Zou het niet zo zijn dat te veel eten het probleem niet is, zoveel eten we immers niet meer, maar te weinig bewegen?

De enige conclusie die ik hier uit kan trekken is we weer net zoveel moeten gaan bewegen als onze ouders op onze leeftijd deden. Vervolgens eten we elke dag een bak friet extra en voor je het weet, ben je weer op streefgewicht. Afvallen door friet te eten. Is dat nou niet een fijne boodschap?

Of je nou in New York, Texas of California bent, in Portland, Oregon of in Portland, Maine, Amerikanen hebben de reputatie saaie dunne frietjes te eten en dat vooral te doen als bijgerecht bij hamburgers en kipnuggets. Toch zijn er ook in de Verenigde Staten restaurants te vinden waar friet het belangrijkste onderdeel van de maaltijd is, Travel + Leisure zette er vierentwintig op een rij.

Interessant is dat elke zaak weer een andere frituurmethode heeft (ossewit, eendenvet, pindaolie; wel of niet van tevoren koken) en ook de aangeraden sauzen lopen uiteen van alleen zout, tot kaas, bacon, knoflook, mangomayonaise, blauwebessenketchup en diverse combinaties van deze ingrediënten al dan niet aangevuld met kruiden en specerijen. Voor de mensen die in de Verenigde Staten heimwee hebben naar de lage landen lijken vooral het Amsterdamse friethuis in St. Paul, Minnesota (friet speciaal!) en het Belgische friethuis in Boston, Massachusetts (friet pindasaus!) geschikt.

Nu ik weet dat er ook aan de overkant van de grote plas mensen zijn die zo perfectionistisch bezig zijn met gefrituurde aardappelen is de kans dat ik binnenkort op culinaire ontdekkingsreis naar de Verenigde Staten ga toch al gauw met enige procenten toegenomen!

Zoals al aangekondigd zal het Frietopia lustrum niet ongemerkt voorbij gaan. Voor iedereen die in de loop der jaren bij Frietopia betrokken is geweest of iedereen die het leuk lijkt om met andere frietliefhebbers een frietje te eten en een drankje te drinken: je bent hierbij uitgenodigd!

Schrijf alvast in je agenda vrijdag 11 oktober vanaf 17u tot sluitingstijd of de laatste trein. De precieze locatie moet nog worden bepaald, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het ergens in Den Bosch worden. Binnenkort volgen nadere details.

Update: De lokatie is inmiddels bekend, het wordt Folk Pub Terminus. (Vlak bij het Centraal Station.) Rond 19:00 houden we een kleine frietexcursie naar De Fijnproever. Misschien tot dan!