AD-friettest en elitaire frieten

Allereerst een geruststelling, de Frietopia Awards over 2015 zullen binnenkort worden uitgereikt, het is alleen nog even een kwestie van een goede datum vinden waarop zoveel mogelijk mensen (winnaars, frietisten, media) kunnen.

Het Algemeen Dagblad heeft intussen zijn jaarlijkse friettest gehouden. Winnaar is de Ermelosche Frietzaak in het Noord-Gelderse Ermelo met een rapportcijfer van niet minder dan een 10. Gefeliciteerd met deze ook-wel-een-beetje-belangrijke prijs! De geheimen worden in dit artikel deels prijsgegeven, maar eigenlijk ook niet. Alle 153 geteste zaken zijn te vinden in de volledige lijst waar gemiddeld behoorlijk goed gescoord wordt. De door ons veel geprezen Friture Martin Zwerts krijgt een 8 en eindigt daarmee slechts op een 49e plaats. Het hele archief is te vinden op de site van het Algemeen Dagblad, alwaar ook enkele verliezers aan het woord komen.

Is het u ook al opgevallen dat het aantal etablissementen dat zich richt op de verkoop van verse friet aan het stijgen is? Het lijkt er op dat het frietje langzaam ook tot de kokende elite aan het doorbreken is. Zelfs de beroemde sterrenchef Sergio Herman is bezig met een keten van frietkoten, die volgens Janneke Vreugdenhil van de NRC "Frites Atelier Amsterdam" gaat heten en op 3 juni opent in Den Haag. Nu sterrenchefs en krantenkoks aandacht besteden aan friet, kan zelfs het meest onverwoestbare foodiebastion der Lage Landen niet achterblijven. Op snobblog Foodlog zoekt Wouter Klootwijk naar informatie voor een frietendossier.

Zou het misschien toch een beetje het Frietopia-effect zijn, dat er tegenwoordig niet langer alleen op frieten neer, maar ook naar frieten op wordt gekeken?
Anton
Vandaag bij Pieperz de friet geproefd. De verwachting was hoog gespannen en daarom de teleurstelling zo groot ! Friet in de schil gebakken lijkt leuk maar ziet er niet uit ! Tevens het stinkt. De smaak krijgt een 6. Al met al dus absoluut geen 10 ( AD test) Horeca moet het niet hebben van gasten die maar 1 keer komen maar van terugkerende toch ? Nou...miuj niet meer gezien 13 mei 2016 21:28

Gravatar
Anoniem
De nummer 2 van de AD-lijst heb ik vrij recent (nog voordat de lijst bekend was) getest en dit was zeker een goede en bijzondere zaak. Ze verkopen er verse friet met schil en dat was ik nog niet eerder tegen gekomen. Ook gebruiken ze een eigen piepersoort. Erg bijzonder, maar voor mij is Zwerts nog steeds het beste. 28 april 2016 22:29