Een aantal dagen geleden dook een interessant artikel op in de Vlaamse media: een friettent in Lanaken verkoopt de opmerkelijke combinatie friet en Nutella.

Natuurlijk vermeldde het artikel onmiddelijk een afkeurende reactie van het Frietmuseum in Brugge: “Wat gaan we nog meemaken? We moeten het unieke recept van onze Belgische friet bewaken. Nu ja, één ding is zeker: friet met Nutella komt hier nooit binnen!” (Bron: hln.be)

Wij oplettende frietisten weten dat dit niet de eerste keer is dat een frietje Nutella is uitgevonden. In 2016 meldde RTLnieuws dat een friettent in Roermond (vermoedelijk Piet Friet) deze combinatie al eerder aan gasten voorschotelde. Natuurlijk kon ook hier een afkeurende quote niet ontbreken van de Frietwinkel in Utrecht; “Ik heb het natuurlijk nog nooit geprobeerd, maar het zou ook zeker niet bij ons passen. Wij kiezen voor het echte ambacht. Eerlijk gezegd lijkt het mij echt smerig.” (Bron: RTLnieuws)

Ik heb geen idee of het frietje Nutella nog in Roermond te verkrijgen is ~ iemand die het weet? Maar ik vermoed van niet. Ook denk ik niet dat de Friet Nutella in Lanaken een lange adem zal hebben, net als variaties op het thema zoals het Frietje met knetterchocolade of de Nutella burger. En dat is ook helemaal niet erg, om iets briljants te vinden moet je gewoon veel gekke dingen proberen.

Is er sinds de uitvinding van de Kapsalon in 2003 (en de komst van vegatarische varianten van bestaande snacks) een echte innovatie geweest op frietgebied? Ik denk het niet (of heb ik iets gemist?) Daarom daag ik alle frietliefhebbens in 2020 uit: wie heeft er een goed idee voor een echt nieuw frietgerecht?

Als je het blogje hebt gelezen over onze laatste friettocht, dan weet je dat friet en gin en tonic best samen kunnen gaan. Dat bracht me op het idee: waarom niet eens die nieuwe Gin Mayo proberen? (Nou ja, het bestaat al meer dan een jaar maar relatief nieuw.)

Wat is het? Eigenlijk precies wat de naam zegt; het is Zaanse mayo met als ingredient een kleine hoeveelheid gin (5%). Dat geeft de mayonaise een subtiele bessige ginsmaak en een alcoholpercentage van 2%. Natuurlijk kan je Gin Mayo niet alleen met friet maar ook met allerlei snacks eten, maar dit is Frietopia dus probeerde ik de saus met een portie friet.

Voor:
  • Lekker voor de afwisseling
  • Licht frisse mayonaise met subtiele bessensmaak
  • Ook lekker bij (vega) snacks
  • Slecht voor 'Dry January'

  • Tegen:
  • Leeftijdscheck bij de kassa
  • Je doet mee met de gin hype

  • Conclusie: de smaak is minder bijzonder dan je misschien zou denken. Maar dat is eigenlijk juist een voordeel: het lijkt vooral een subtiele variant op gewone mayo, die je af en toe kan eten als je zin hebt in iets anders. Dus als het idee je iets lijkt raad ik je aan eens een frietje met Gin Mayo te proberen.

    Kijk ook in de wiki voor wat meer informatie.

    Het was weer een tijd geleden is dat we een goede ouderwetse friettocht gehad hadden. In 2018 was er zelfs geen enkele friettocht, een zogeheten friettochtloos jaar. Maar op de valreep van 2019 was het weer zo ver. Met een opkomst van vijf was het doel Rotterdam, een tip van iemand die zelf niet meeging. We aten friet bij Bram Ladage, The Snackbar Corner Rotterdam, nog een Bram Ladage, Pomms' en ultieme hipster-gin-tonic-friettent Tante Nel. We zochten nog even tevergeefs naar een vriendin bij de Decathlon waarna we ons op de terugweg in Utrecht opsplitsten. Twee van ons gingen dansen in Arnhem (of misschien stiekem naar Rico vs. Badr) en drie van ons gingen in Utrecht bier drinken en nog even naar de Smullers alvorens naar huis te gaan.

    Mensen die onze voorpagina zorgvuldig bestuderen zullen intussen wel ontdekt hebben dat er de laatste jaren wat minder nieuwe blogs zijn verschenen. Toch blijft Frietopia een project dat erg nauw aan ons hart is, en we gaan zeker nog door. Geruchten zeggen dat er zelfs een officiële documentairefilm in de maak is... Frietopia bestaat sinds 2003 en sinds 2008 is er een officiële 'Stichting Frietopia'. We hebben helaas besloten de stichting op te heffen omdat het niet genoeg toevoegt en teveel afleidt van de hoofdzaak: friet eten! Dit najaar komt er sowieso weer een nieuwe activiteit waar al onze fans welkom zijn en wie weet wat we in de toekomst allemaal nog voor frietminnend Nederland in petto hebben!

    Met de belofte van een kratje aardappelschillenbier in het vooruitzicht werd onlangs Team Frietopia naar Haarlem gelokt. Na een lange treinreis kwam we aan in het Friethoes Haarlem waar bleek dat het ons beloofde kratje niet aanwezig was. Dit zorgde er eigenlijk voor dat het hoofddoel van de reis plots wegviel. Echter, als je met vijf frietisten samen in een stad bent is er altijd wel iets te doen, namelijk friet eten. Na het Friethoes bezochten we nog Chefs Burger, De Haerlemsche Vlaamse en Friteshuis De Vlaminck. Na een kopje koffie/thee in Brandmeester's, de meest hipsterige hipstertent die we konden vinden (denk: industrieel design en vijftig soorten koffie), splitste ons gezelschap zich op in een deel dat terug naar Nijmegen ging, en een deel dat cocktails ging drinken in Bar Wigbolt, de gaafste cocktailbar van Haarlem. Omdat we het niet konden laten toch nog één frietje gegeten bij het Friethoes, een biertje gekocht voor in de trein en in Nijmegen toch nog één laatste cocktail bij café Demain gedronken met de twee nog overbleven frietisten.

    Al met al een mooie frietige (en cocktailige) dag, in het bijzonder voor diegenen die er daadwerkelijk bij waren! De foto is van het frietje na de diverse cocktails dus dat verklaart de afwezige scherpte bij foto en fotograaf.