Chantage?

Met de toegenomen digitalisering van de samenleving kijken steeds meer consumenten naar recensiesites op internet voordat ze iets kopen, een vakantie boeken of ergens gaan eten. Dat is een goede ontwikkeling, want het bevordert de concurrentie tussen bedrijven wat op termijn leidt tot betere kwaliteit en service. Toch komt de keerzijde van de medaille langzaam aan het licht. Er zijn namelijk mensen actief die horecagelegenheden chanteren...

Vorig jaar verscheen het nieuws dat Koninklijke Horeca Nederland met vergelijkingssite Iens zou gaan praten over valse recensies. Er waren klachten binnengekomen van ondernemers over gasten die korting vroegen en anders een negatieve recensie zouden gaan schrijven. Gisteren verscheen het nieuws dat een vrouw uit Zwolle na een negatieve beoordeling op de site Thuisbezorgd op een zwarte lijst is gezet. Woordvoerder Jos Prinssen van de Koninklijke Horeca zegt dat steeds meer klanten korting of een gratis kopje koffie eisen door te dreigen met slechte recensies.

Maar let op, dit is strafbaar! Het Nederlandse Wetboek van Strafrecht stelt in Artikel 318 dat "Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, door bedreiging met smaad, smaadschrift of openbaring van een geheim iemand dwingt hetzij tot de afgifte van enig goed dat geheel of ten dele aan deze of aan een derde toebehoort, hetzij tot het aangaan van een schuld of het teniet doen van een inschuld, hetzij tot het ter beschikking stellen van gegevens, wordt als schuldig aan afdreiging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie." Wat in de praktijk chantage heet, heet juridisch gezien afdreiging en daar staan fikse straffen op. Frietopia wil zich dan ook ten strengste tegen deze ontwikkeling uitspreken. Hoewel we erkennen dat het lastig te bewijzen is, zullen negatieve recensies die op deze manier tot stand komen verwijderen en gebruikers die zich hier schuldig aan maken van de website verbannen. De volgende keer dat je in een friettent staat en de woorden "voor mij graag gratis mayonaise en een lekker blikje cola, anders zeik ik je af op Frietopia" overweegt, laat het achterwege want voor je het weet zit je vier jaar in de lik te brommen en moet je nog 81.000 Euro boete betalen. Doe het dus niet!

Natuurlijk kan het ook anders. Een Italiaans restaurant in de buurt van San Francisco moedigt zijn klanten aan om negatieve recensies op Yelp te zetten. De eigenaar van Botto Bistro werd zo moe van de praktijken van de Amerikaanse vergelijkingswebsite dat ze iedereen die ze 1 ster geeft op de website van Yelp 25 procent korting geven. Deze tactiek heeft het Toscaanse bistro in California geen winderen gelegd. Internetjurist Arnoud Engelfriet beoordeelt deze actie als hilarisch en legaal.

P.S. De vraag die mij bij het schrijven van dit artikel maar niet losliet is waarom de Zwolse recensente zo graag nog een keer bij De Plantaan wilde bestellen als ze er de eerste keer zo ontzettend ontevreden over was? Zwolle is een behoorlijke stad met toch toch wel meer dan een enkele horecazaak?

Kafir


Kafir
Hoi Stefan, je maakt wel een goed punt, maar toch heb ik het idee dat het helemaal niet hetzelfde punt is als wat ik in het blogje schrijf.

Mensen die een dagje naar Amsterdam gaan en dan een frietje bij Manneken Pis halen en door hun positieve stemming een goede recensie achterlaten, dat is zo moeilijk meetbaar, zo subjectief, dat het eigenlijk niet te voorkomen is. Als ik op een mooie lentedag in prima stemming naar Cafetaria het Voorbeeldje fiets met een goede vriend en we eten daar na jaren weer eens gezellig een frietje dan kan het ook zijn dat ik positiever ben dan als ik op een natte herfstdag daar vrij eenzaam beland.

Het blog hierboven ging vooral over bewuste manipulatie, niet omdat je vrolijk een dagje uit bent, niet omdat je door reclame beinvloed wordt, maar omdat je op persoonlijk gewin uit bent en het systeem probeert te kraken.

Ons scoresysteem houdt er voldoende rekening mee dat mensen die maar weinig recenseren minder zwaar meewegen dan mensen die meer recenseren en dus ook genuanceerder kunnen oordelen.

Maar mensen die alleen verse friet eten tijdens een uitje naar Amsterdam, laten we daar vooral medelijden mee hebben en hopen dat de trend dat er hier en daar extra zaken met verse friet bijkomen doorzet. Totdat verse friet niet langer een randverschijnsel is, maar gewoon mainstream en onze smaakpapillen niets anders meer accepteren dan vers. 16 oktober 2015 22:31


Kafir
Lezen Trey Parker en Matt Stone mee op Frietopia? De nieuwe aflevering
"You're Not Yelping" gaat precies over dit onderwerp. Mensen die denken dat ze overal mee wegkomen in een restaurant omdat ze zogenaamd recensent zouden zijn. Scherpe satire! 16 oktober 2015 16:43


Stefan
de Plataan is gewoon goedkoop, zeker voor bezorging (en de doner/shoarma is enorm lekker daar op de pizza) ;)
Maar als het rustig is, is de Plataan prima

Maar jammer is, is dat Frietopia hier ook gevoelig voor is. Voor veel mensen is Manneken Pis in Amsterdam de eerste en soms ook enige keer dat ze met verse friet in aanmerking komen. De friet daar is helemaal niet zo super, maar doordat het een speciaal uitje naar Amsterdam is en ook de enige of eerste keer dat ze echt verse frieten hebben is men vaak geneigd het toch positief te beoordelen. Combineer dat met de enorme aandacht die Manneken Pis aldaar geeft en recensies hier, en je krijgt een overvloed aan positieve, maar niet goed vergeleken, oordeel die dit vaak niet waard is. En op zich is dit niet zo erg, maar wel voor andere frituren die qua kwaliteit vele malen beter zijn, maar zichzelf en de pagina hier op frietopia niet zo in de aandacht zetten. Wat natuurlijk iets zou zijn, is mensen eerst meerdere recensies van dezelfde type zaken (vers friet vs 'normaal' friet) te laten maken alvorens al deze te publiceren.
Uiteindelijk is het misschien niet chantage, maar het is wel misbruik maken van de situatie.
14 oktober 2015 11:29


Kerux
Vrijwel ieder systeem is op een bepaalde manier kwetsbaar en helaas zijn er altijd mensen die het nodig vinden om te proberen dat te misbruiken. Maar in de praktijk denk ik dat het meevalt. 23 augustus 2015 11:32