Friet bakken met nrc.next

De afgelopen week stond de kookrubriek van Janneke Vreugdenhil in de nrc.next (verschijnt die ook in de grote NRC?) in het teken van Friet. De zoektocht naar de ideale verse, zelfgemaakte Friet om precies te zijn.

In de eerste column bekent ze ook wel eens een cafetaria te bezoeken. Dan gaat ze op zoek naar de goede aardappelen en de derde dag experimenteert ze tot het huis blauw staat. Dan komt er even een commerciële interlude en in de laatste column vindt Janneke dan het geheim van de ideale friet. In de bijhorende video wordt het allemaal nog eens netjes voorgedaan.

Natuurlijk ben ik wel benieuwd of het recept van Janneke Vreugdenhil inderdaad van die briljante frieten oplevert, maar ik vrees dat ik het niet zelf ga proberen. Misschien leveren deze artikelen voor u als lezer wel weer inspiratie op om een keer aan de slag te gaan met het zelf snijden en voorbakken van aardappelen. Mocht dat helemaal mislukken is er ook nog geen nood aan de man, u kunt altijd gewoon naar een snackbar toegaan en daar dan achteraf een recensie van schrijven. :-)



Gravatar
Anoniem
Uit de reacties. Waarschijnlijk van de kokosvet maker.

"Allereerst kan ik zeggen dat wij het produceren op onze eigen plantage. Het is 100% biologische gecertificeerd. Dat betekent eigenlijk ook dat wij al jaren het ‘Fair Trade’ principe hanteren en onze boeren gewoon een eerlijke prijs betalen voor hun harde werken. Dus bepaald niet omdat het de laatste tijd zo populair lijkt te worden."

WTF: Biologisch is niet automagisch fair trade. 19 november 2008 11:38


Kafir
Kokosvet bestaat voor 86% uit verzadigd vet, maar dan wel de gezondere versies zoals laurinezuur. Op Wikipedia zijn de mensen er wel lovend over. 19 november 2008 11:23


Kafir
Zoals jullie in de lijst met recent veranderde friettenten kunnen zien heb ik de afgelopen maand nog wel wat friet gegeten hier en daar. Helaas zal het de komende tijd wat minder worden. 19 november 2008 11:20

Gravatar
Anoniem
Leuk filmpje voor als je keer geen zin hebt om naar de friettent te gaan. Ik meen in het verleden al wel eens met kafir over kokosolie gehad te hebben. Archide olie is trouwens ook slecht om in te bakken (teveel omega6) maar zou niet weten hoe dat voor kokosvet is. Uiteindelijk blijkt alles slecht te zijn ;) 18 november 2008 16:08


Kafir
In India is kokosvet samen met ghee (geklaarde boter) de belangrijkste soort olie. De meeste gefrituurde Indiase hapjes (samosa, pakora) worden dan ook in een pan met kokosvet gebakken.

Stay tuned, binnenkort een paar fotoreportages! 18 november 2008 11:39

Gravatar
Anoniem
Kerux heeft alweer een tijdje terug ook een ercept hier gepost die wel erg goede frieten opleverde ni elk geval. Maar was wel met gewoon frituurvet ;) 17 november 2008 17:25


Kerux
Ik was ook nog van plan om van deze columns melding te maken, maar je bent me voor. Ik ga ook wel weer zelf friet bakken, maar houd me vast niet aan de recepten ;) 17 november 2008 13:59


WTULTC
Kokosvet, daar heb ik nog niet eerder van gehoord. Ook in het frietmuseum ben ik dat niet tegengekomen dacht ik. Daar lieten ze ook zien op een infobord hoe je goed friet kunt bakken. Het ziet er in iedergeval lekker uit. 17 november 2008 13:35