Patate napoletana

Vorige week in het zesuurjournaal en op nos.nl, een reportage vanuit Napels. Napels in Campania, Zuid-Italië dus. Een stad en een streek bekend om de buffelmozzarella, caprese-salade, spaghetti aglio e olio, spaghetti alla puttanesca, rode wijn, limoncello en natuurlijk de Napolitaanse pizza.

Maar wat blijkt nu, de stad en haar oorspronkelijke keuken worden geterroriseerd; niet door zwerfvuil en niet door de Camorra dit keer, maar door overal openende frietzaken! En niet eens zwaar geïtalianiseerde patateria, maar duidelijk op het Amsterdamse frituur gebaseerde patatzaken met Nederlandse bintjes, olie, mayonaise, en bakwanden. In het filmpje van correspondent Rop Zoutberg komen friettenten langs met namen als Chipstar, Queen's Chips, Chipstreet en Chipsy met felle geel met blauw/paarse uithangborden die kingsize-maten van 900 gram verkopen. Eigenlijk dus dertig regelrechte kopieën van Manneken Pis!

Komend voorjaar is het vijftien jaar geleden dat de oprichters van Frietopia¿ voor het laatst met z'n allen even in Napels waren. Aangezien Amsterdam het nieuwe Brussel is, en Napels het nieuwe Amsterdam wil ik graag peilen of er animo is voor een friettochtje die kant op.



Gravatar
Anoniem
Smaken verschillen misschien, maar er is toch wel degelijk een standaard waarnaar gestreefd zou mogen worden. Anders heeft het ook weinig zin om een friettent te recenseren. Een zwarte, slappe pizza is geen goede pizza, welke smaak je ook hebt. Op dezelfde manier hoort friet vers te zijn en knapperig van buiten, zacht van binnen. Dat lijken met toch wel de basisregels, waar weinig op af te dingen valt. En het beste resultaat bereik je naar mijn mening met rundsvet. Gelukkig denken de meeste Belgen er net zo over. 13 november 2014 18:57


WTULTC
In Nederland is het percentage friettenten dat vers friet bakt zo weinig tov vlaanderen waar het de standaard is. Inmiddels weet ik in mijn regio de zaken wel te vinden (midden in Grave zit sinds een half jaar een hele goede die ook zelf snacks ontwikkeld). Die kiest juist bewust voor vers om zich te onderscheiden tov andere zaken. Het kan dus wel, maar als ik dan in het winkelcentrum van Eindhoven kom zit er maar een klein zaakje dat verse friet verkoopt. Terwijl er tig friettenten zitten. Zo zal het ook in veel andere winkelcentrums van grote steden zijn.

Ik denk eerder dat consumenten in vlaanderen mochten friettenten daar over gaan op fabrieksfriet sneller naar een andere friettent rijden met verse friet. 13 november 2014 11:20


Kafir
Er zullen mensen zijn die liever diepvriespatat of -pizza's eten dan het originele verse product, over smaak valt immers niet te twisten.

Maar uiteraard bedoelde ik die paar zaken in Nederland die echt goede verse friet hebben, die paar keer dat ik in België friet gegeten had vond ik die niet specifiek nóg lekkerder. 13 november 2014 08:24

Gravatar
Anoniem
Zeggen dat Nederlandse friet beter is dan Belgische is wat mij betreft net zoiets als zeggen dat je voor de beste pizza's niet in Napels maar in de supermarkt om de hoek moet zijn. Alleen al het feit dat verse friet in Vlaanderen de standaard is, terwijl het in Nederland bijna een uitzondering is, wijst er al op dat het product bij ons niet helemaal serieus wordt genomen. Verder moet je binnen Nederland nou niet bepaald in Amsterdam zijn voor goede friet. Heb daar nog nooit fatsoenlijke friet gegeten. 13 november 2014 00:04


Kafir
Dat de beste friet wordt gebakken in Vlaanderen lijkt me nog geen vaststaand feit. Met name als je niet zo houdt van de smaak van dierlijk vet ben je vaak in Nederland beter uit. Ja natuurlijk is dit vloeken in de kerk, want alle frietpuristen prefereren Belgische friet. 12 november 2014 18:50


WTULTC
Mij vielen de Amsterdamse namen en Nederlandse kleuren ook op. Dit terwijl hier in Nederland bij een aantal friettenten juist reclame maakt met Vlaamse friet etc. Hebben Italianen er geen weet van dat de beste friet gemiddeld genomen wordt gebakken in België en voornamelijk vlaanderen. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze alleen de film Pulp Fiction hebben gezien en dan weten ze niet beter. 11 november 2014 20:39


Kafir
Toch kiezen de Italianen met hun grote culinaire traditie ervoor om Amsterdam na te doen en niet Brussel. Hoewel ze natuurlijk de Nederlandse snackbars nadoen die op hun beurt Belgische frietkoten imiteren.

10 november 2014 22:50

Gravatar
Anoniem
Amsterdam het nieuwe Brussel? Het kan zijn dat ik iets heb gemist maar wat mij betreft kan Amsterdam qua friet nog steeds bij lange na niet tippen aan welke (middel)grote Belgische stad dan ook.

Sterker nog, ik heb nog nooit een écht goed frietje op in Amsterdam. 10 november 2014 20:25