Vorige week in het zesuurjournaal en op nos.nl, een reportage vanuit Napels. Napels in Campania, Zuid-Italië dus. Een stad en een streek bekend om de buffelmozzarella, caprese-salade, spaghetti aglio e olio, spaghetti alla puttanesca, rode wijn, limoncello en natuurlijk de Napolitaanse pizza.
Maar wat blijkt nu, de stad en haar oorspronkelijke keuken worden geterroriseerd; niet door zwerfvuil en niet door de Camorra dit keer, maar door overal openende frietzaken! En niet eens zwaar geïtalianiseerde patateria, maar duidelijk op het Amsterdamse frituur gebaseerde patatzaken met Nederlandse bintjes, olie, mayonaise, en bakwanden. In het filmpje van correspondent Rop Zoutberg komen friettenten langs met namen als Chipstar, Queen's Chips, Chipstreet en Chipsy met felle geel met blauw/paarse uithangborden die kingsize-maten van 900 gram verkopen. Eigenlijk dus dertig regelrechte kopieën van Manneken Pis!
Komend voorjaar is het vijftien jaar geleden dat de oprichters van Frietopia¿ voor het laatst met z'n allen even in Napels waren. Aangezien Amsterdam het nieuwe Brussel is, en Napels het nieuwe Amsterdam wil ik graag peilen of er animo is voor een friettochtje die kant op.
Anoniem
WTULTC
Ik denk eerder dat consumenten in vlaanderen mochten friettenten daar over gaan op fabrieksfriet sneller naar een andere friettent rijden met verse friet. 13 november 2014 11:20
Kafir
Maar uiteraard bedoelde ik die paar zaken in Nederland die echt goede verse friet hebben, die paar keer dat ik in België friet gegeten had vond ik die niet specifiek nóg lekkerder. 13 november 2014 08:24
Anoniem
Kafir
WTULTC
Kafir
10 november 2014 22:50
Anoniem
Sterker nog, ik heb nog nooit een écht goed frietje op in Amsterdam. 10 november 2014 20:25