De Kunsthal is een museum in Rotterdam, vooral bekend omdat er een van 9 juli t/m 11 september 2005 een fotoserie over frietkoten ge-exposeerd is geweest. Tijdens Friettocht #11 is deze tentoonstelling bezocht door drie frietisten.

Het frietkot: architectuur voor de snelle trek

[img|1237-20080407-kunsthal.jpg|r|50%|Een foto van een frietkot, zoals te zien was op de tentoonstelling in de Kunsthal]

Deze zomer toont de Kunsthal een fotoserie over het fenomeen frietkot. Verschillende fotografen lieten zich inspireren door deze Europese vorm van snackcultuur en haar geïmproviseerde architectuur. In meer dan vijftig foto’s brengen zij een ode aan de kleurrijke constructies waar we vaak achteloos aan voorbij gaan.

Door onder andere de internationalisering en allerlei regelgeving dreigt het ‘vernacular’ frietkot te verdwijnen uit het straatbeeld. In België beschouwt men het frietkot als nationaal erfgoed en wordt inmiddels gepleit voor de plaatsing van frietkramen op een monumentenlijst.

Het frietkot is een ontmoetingsplek voor de nachtelijke uren of juist op zomerse dagen, maar het staat er op druilerige dagen meestal troosteloos bij. De Kunsthal toont beide gezichten van het frietkot, populair en desolaat. De tentoonstelling omvat foto’s vanaf de jaren tachtig tot heden van onder andere Christoph Buckstegen uit Duitsland; Raoul van den Bomm en Paul Ilegems uit België; Marko Hämäläinen uit Finland; en Martin Kers uit Nederland.

Regelmatig besteedt de Kunsthal aandacht aan culinaire onderwerpen. In 2006, van 7 t/m 10 september, zal de tweede editie van KunsthalKOOKT, festival voor de echte smaak, plaatsvinden.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Fins Cultureel Centrum voor de Benelux te Antwerpen en het Goethe-Institut in Brussel. De tentoonstelling Het frietkot wordt passend afgesloten met activiteiten voor jongeren als onderdeel van de manifestatie ‘September in Rotterdam’.

[Category:Cultuur] [Category:Friettocht]