Britse frietcultuur

Wanneer je aan friet in Groot-Brittanie denkt, zie je al snel de legendarische 'Fish and Chips' voor je, gewikkeld in vet krantenpapier overgoten met azijn en zout. En dat is natuurlijk nog steeds de kern van de Britse frietcultuur.

Maar een weekendje in Cambridge liet zien dat friet in Engeland nog meer kanten kent. Er zijn ook meer continentale friettenten waar je binnen kan kopen voor een (eventueel vegetarische, zie foto) burger of andere snack met een bord friet. Geleverd met azijn, ketchup of mayonaise naar keuze. Ook staat in pubs de '(veggie) Burger with Chips' af en toe op het menu.

Ook in Londen zijn er straten met een 'Fish and Chips' tent om de paar meter. Groot-Brittanie lijkt dus - in tegendeel dan soms bericht wordt - een levende en bloeiende frietcultuur te kennen. Misschien dat frietopia.co.uk toch nog ooit het levenslicht ziet.



Gravatar
Anoniem
"Zo kan een kwaliteitscontrole van de aardappel bij aankomst in de fabriek helpen. Uit de studie blijkt immers dat het mogelijk is om ladingen aardappelen die gevoelig zijn voor acrylamidevorming te identificeren voordat ze het productieproces ingaan.

Een andere mogelijkheid is diepvriesfrietjes aan een voorbehandeling te onderwerpen. Wanneer gekoelde, niet-voorgebakken frietjes voorbehandeld werden met het enzym aspraginase werd geen acrylamide meer aangetroffen in de gefrituurde frietjes. De smaak en de houdbaarheid van de frietjes bleef bewaard."

http://gezondheidsnet.rnews.be/medisch/nieuws/3428/universiteit-werkt-aan-gezonde-frietjes- 25 februari 2010 11:15


Kerux
Ja dat gezondere friet artikel zag ik ook, maar er staat echt niks over wat ze eigenlijk gedaan hebben (volkskrant vermeldde nog dat het om acrylamide ging, teletekst is helemaal detailloos) 25 februari 2010 10:35

Gravatar
Anoniem
ik las op teletekst van "Gezondere friet is mogelijk"
Onderzoekers van de universiteit in het
Belgische Gent hebben een techniek
ontwikkeld om friet gezonder te maken.
Met de nieuwe methode zouden ze een
bepaalde ongezonde stof in de friet
kunnen verminderen."Er verandert niets
aan de smaak",aldus de onderzoekers.
24 februari 2010 17:40


Richard
Er is echt een nieuwe slechte trend gaande: http://www.nijmegenleeft.nl/nieuws/overval-op-cafetaria-couwenbergstraat/7061/
24 februari 2010 15:34