De Patat, op televisie

Afgelopen winter zonden onze frietliefhebbende zuiderburen van Canvas een zevendelige documentaire over aardappels uit. De documentaire werd gemaakt door Jeroen Meus en luistert naar de naam "De Patat" (Canvas, Wikipedia). In de serie zoekt Meus naar de oorsprong van de aardappel in Peru, naar de popularisering van aardappel in vijf Europese landen (Spanje, Ierland, België, Frankrijk en Wit-Rusland) en naar de toekomst van de aardappel, opnieuw in Peru.

Helaas viel mijn oog er pas recent op en helaas heb ik alleen de laatste aflevering gezien, maar ik ben hard bezig (legaal en illegaal) de rest van de serie te verkrijgen en dan specifiek aflevering vier over België en de frites. In de slotaflevering komt Meus in Peru de oorspronkelijke papa nativa tegen en daar bestaan er alleen al vierduizend soorten van. Verder kunnen aardappels mogelijk hongersnoden voorkomen in droge gebieden omdat ze op veel drogere gronden kunnen groeien dan andere, in tropische gebieden populaire, gewassen als rijst. De frietjes komen slechts kort ter sprake, maar de mogelijkheden van aardappelzetmeel als plastic des te meer.

Misschien moet Frietopia ook maar eens zo'n documentaire gaan maken en voor excursies naar Spanje, Ierland en Peru is ondergetekende ook wel te porren. Kijken van welke papa nativa de beste friet te maken is bijvoorbeeld, want Frietopia gaat over friet, friet gaat over aardappelen en aardappelen komen uit de Andes. Of een reisje naar de zadenbank op Spitsbergen natuurlijk, daar zou ik ook nog wel vrijwilligers voor weten te regelen.

P.S. De foto van Jeroen Meus is een bewerking van het origineel gemaakt door Mooi is de wereld en op Wikimedia Commons vrijgegeven in het publiek domein.
Kafir
Ergens anders hoorde ik dat RyanAir de Ierse low-budgetmaatschappij al jaren friet verkoopt en dat het dus geen primeur is.

Overigens doet Corendon vooral vakantiecharters, ideaal dus voor mensen die tussen Snackbar 't Hoekje in hun eigen dorp en Patad van At op Kreta of Ibiza bang zijn een dag zonder friet te komen te zitten. 7 augustus 2013 21:46


Kerux
Hm, ovenfriet claimed ze, of zou het stiekem toch magnetronfriet zijn? 7 augustus 2013 13:46


Kafir
Overigens zou ik er ook wel mee kunnen leven als Frietopia mij een willekeurige vlucht van Corendon aanbiedt (naar bijvoorbeeld Gambia, Marokko of Griekenland) om de friet aan boord te testen. http://www.metronieuws.nl/nieuws/corendon-gaat-patat-verkopen-in-vliegtuig/jmWmhg!_UGJJZvGzUxXR37h3Z5_NA/
7 augustus 2013 12:44


Kafir
Pssst... Niet België, ik hoopte op een gesponsorde reis naar Peru... 25 juli 2013 01:36


WTULTC
Ik heb de Patat helemaal gezien. Helaas wordt de Nederlandse frietcultuur nauwelijks besproken. Oke, het is ook een Belgisch programma maar het was zeker interessant om te zien hoe de frietgeschiedenis in elkaar zit.
Wellicht zouden ze een mooi programma kunnen maken tussen de frietcultuurverschillen van de Nederlander en Belgen. Sowieso heb je al verschillen met de snackbars en frietkotten. De sausen (oorlog en speciaal kennen ze volgens mij niet in België, daar is de mayo weer anders) en de snacks. Ook hoe het wordt gebakken (welk vet etc.) lijkt mij mooi om te zien qua verschillen en ook het aantal friet dat er gemiddeld wordt gegeten in beide landen etc.. 25 juli 2013 00:24