Doe-het-zelf friet

Als echte frietliefhebber, in het bezit van een frietuurpan, kon ik het niet nalaten om zelf wat aardappels te schillen en in het frituur te gooien. Best een leuk experiment eigenlijk, en na een paar pogingen leverde het heel behoorlijke friet op.

Voor eenieder die dit zelf ook wil proberen, volgt hier het recept. Binnenkort zal dit recept (en anderen) ook in onze wiki verschijnen. Want een site over friet zonder fatsoenlijke recepten kan natuurlijk niet.

Welke aardappels je gebruikt maakt nogal wat uit, heb ik mij door de professionals laten vertellen, maar aangezien ik als ik in de supermarkt sta moeilijk kan zien welke aardappels beter zijn dan anderen heb ik maar gewoon de goedkoopste gepakt. De tekst op de zak vertelde mij dat het kruimige aardappels waren, maar ik heb er ook een aantal gekookt en die bleven mooi heel. Onderwerp voor een later onderzoekje. Hoe dan ook, tijd om een paar mooie grote aardappels uit te zoeken en aan het schillen te beginnen.

Op de foto het resultaat na het schillen en snijden en zoals je ziet heb ik er voor gekozen om stevige Vlaamse frieten te maken. Omdat deze friet wat dikker is zullen de baktijden en temperaturen anders zijn dan voor dunnere friet. Overigens denk ik dat voor de optimale friet je altijd zelf zult moeten kijken hoe lang en warm ze gebakken worden. Maar dit is wat ik gedaan heb, en ik vond het lekker.

Verse friet moet in twee keer gebakken worden. Ik ben dus begonnen met voorbakken in (vloeibaar plantaardig) frituurvet op 150 graden. Dit duurt een minuut of 4-5, afhankelijk van hoe dik je de friet gesneden hebt. Pas op dat je niet te heet voorbakt want dan wordt de friet niet gaar, maar wel aangebrand als je het afbakt (150 graden is een maximum, mijn frituurpan kon niet lager).

Laat de friet vervolgens minstens 10 minuten rusten, en let even op dat het ze niet aan elkaar gaan plakken. Vervolgens stook je de frituurolie op tot zo'n 180-190 graden voor het afbakken. De temperatuur is afhankelijk van hoe veel friet je tegelijk bakt, aangezien het vet afkoelt als je er veel (relatief koude) friet tegelijk in gooit. Overigens is het beter om niet teveel tegelijk te bakken, de friet komt er mooier uit als het tijdens het bakken de ruimte heeft. Het afbakken duurt weer een minuut of 4, maar dit is ook een kwestie van regelmatig even kijken of ze al mooi gekleurd zijn. (Die van mij waren misschien iets te donker, maar mijn frituurvet begon na een paar pogingen wat oud te worden. Ze worden nog wat mooier als je nieuw vet pakt.)

Strooi er ten slotte nog een beetje zout over en dat is het: een mooie portie heerlijke zelfgebakken Vlaamse friet. Licht krokant van buiten met nog echte aardappelsmaak van binnen. Hmm, best lekker eigenlijk, zelfgemaakte friet.
Kerux
@Kafir: tsja, een flinke pan kan op zich ook dienstdoen als frituur. Wat betreft het soort plantaardige vet, datgene wat er in euroshopper frituurvet zit ;) Er staat niks op het etiket behalve dat het plantaardig is en google vertelde me nog dat er blijkbaar GM soja in zit, dus gedeeltelijk zal het sojaolie zijn, verder waarschijnlijk palm/zonnebloem/arachide. Whatever het goedkoopste is waarschijnlijk (en enigszins geschikt als frituurvet). 7 mei 2008 12:49

Gravatar
Anoniem
Nau, ik zou anders best uitgenodigt wille worden voor die frietes van meneer kerux (wat voor naam is dat??).. Ben benieuwd of die in de buurt komt van de patat van moekes! 6 mei 2008 22:44

Gravatar
Anoniem
mooi recept alleen vind ik het de komende dagen toch wat aan de warme kant om friet te bakken 6 mei 2008 22:14


Kafir
Of een mengsel van één der bovengenoemde of andere plantaardige olieën. 6 mei 2008 20:45


Kafir
Ware het niet, dat ik geen frituurpan heb. Dat is nog altijd met in het achterhoofd de zieke hoeveelheden friet (zonder bijbehorende recensies) die ik waarschijnlijk zou eten mocht ik wel zo'n ding aanschaffen.<br />
<br />
Bovendien heb je nog niet verteld wat voor soort plantaardige olie (soja-, zonnebloem-, arachide-, sesam-, maïs-, olijf-, koolzaad-, palm-, raap-, saffloer-, druivenpit-, walnoot- of kokosolie). 6 mei 2008 20:44


Kerux
Je hebt nu het recept, kun je het zelf ook ;) 6 mei 2008 17:36


Kafir
Yo Kerux, kan je mij niet een keertje bellen als je weer zelf friet gemaakt hebt. :-Þ 6 mei 2008 17:20

Gravatar
Anoniem
Ziet er vet lekker uit! De lekkerste patat in de wereld blijft toch altijd die van mijn eigen moeder! 6 mei 2008 14:38