Albert van Beek, eigenaar van de vier onder frietisten populaire zaken van Manneken Pis, heeft iets nieuws bedacht: de wietsaus. Wij bij Frietopia wisten dit natuurlijk al een tijdje maar vandaag is ook het persbericht de wereld in gegaan en in alle media is het te lezen. Van gespecialiseerde snackbarjournalisten als Misset Horeca naar regionale media als RTV Utrecht, AT5 en Het Parool en via de usual suspects als NU.nl, Spitsnieuws en Metro naar omroepen als de NOS, RTL en BNR en zelfs tot aan serieuze kwaliteitskranten als De Telegraaf en het Algemeen Dagblad aan toe.
Zure elitaire dodebomenmedia als Trouw, NRC en De Volkskrant laten het grotendeels links liggen hoewel De Volkskrant wel de mening van BNN-presentator Tim Hofman noteert. Volgens de poll op de site van het Parool zal het nog niet storm gaan lopen met de saus, slechts 9% van de mensen kiest voor het antwoord "Ja, lekker!" en 22% van de mensen wil het eens proeven.
Nou wil ik het ook zeker wel eens proeven, maar Manneken Pis heeft helaas (nog) geen vestiging in Nijmegen en ik zal er ook niet speciaal voor naar Utrecht of Amsterdam reizen, maar als ik er toch moet zijn, doe mij maar een frietje met... wietsaus!
Anoniem
De naam wietsaus vind ik dan ook verkeerd gekozen want waar het naar smaakt weet ik niet maar in ieder geval niet naar wiet. 10 juli 2013 06:32
Anoniem
@Kafir: Je proeft het ossenwit wel. Het is even wennen, de smaak, maar je proeft wel echt duidelijk het verschil. En dat is wat mij betreft lekkerder dan in olie. Al zal fabrieksfriet natuurlijk hoe dan ook minder smaken dan verse friet, waar je het ook in bakt. 15 april 2013 01:53
Anoniem
Kafir
@MarcR: waarom zou de wietsaus niet voor de hele familie blijven? Doordat er geen THC in de saus zit kunnen ook kinderen het veilig eten. Her en der op internet las ik kritische reacties van het kaliber "zo wennen kinderen alvast aan de smaak van wiet en gaan ze later vast blowen". Als het waar zou zijn dat kinderen van hennepmayonaise gaan blowen, dan moeten we onze kinderen ook maar geen gerst, druiven, aardappelen, champignons en maanzaad geven, daardoor wennen ze alleen maar aan de smaak van bier, wijn, wodka, paddo's en heroïne. 12 april 2013 11:08
Kafir
Wat namelijk a priori niet uit te sluiten is, is dat mensen die heel erg veel aandacht geven aan hun eigen verse friet, ook meer aandacht besteden aan een specifiek soort vet en vice versa, maar dat de friet dus niet per se beter smaakt door dat vet, maar door de betere aardappel, baktijd of aandacht ("correlation does not imply causation"). Een dertien-in-een-dozijn dorps- of wijkfriettent met fabrieksfriet vindt het misschien belangrijker om een gezond imago te hebben, neemt vloeibare frituurolie van de groothandel en de frieten, die toch nooit al bijzonder waren komen er net zo standaard weer uit. Een echte Vlaming zal vermoedelijk zweren bij verse frites in ossewit en zal door het gebruik van verse kwaliteitsaardappelen al kwaliteitswinst boeken. Zijn er bijvoorbeeld frituristen die hun AVIKO-diepvriesfriet in ossewit afbakken? 12 april 2013 10:57
Kerux
MarcR
@Kerux: off-topic; ik had begrepen dat zonnebloemolie niet zo hoog verhit kan worden en dus erg onverstandig is om te gebruiken in de frituur (vergeleken met arachideolie of frituurvet)? 11 april 2013 23:15
Anoniem
Kerux
Off-topic: ik neem aan dat `serieuze kwaliteitskranten' ironisch was, gezien de volgende zin over `Zure elitaire dodebomenmedia' ;) 11 april 2013 11:45
Kafir
Anoniem
Kerux
pommesfrites
Maar ik heb het nog niet geproefd dus wie weet is het wel lekker.
P.S. Vetten testen is misschien wat veel gevraagd, maar het is wel fijn als iedereen zijn ervaringen deelt met de verschillende vetten. Momenteel ben ik fan van ossewit, maar een halfomcombinatie heb ik zelf nog nooit gemaakt. palmolie ook nog niet. zie ook: "de grote aardappeltest". Aardappelen, vetten, mayonaise (welke azijn; of juist citroen) of wietsaus natuurlijk. Bij een lekker frietje komt nog heel wat kijken. 10 april 2013 11:30
Kerux
@WTULTC off-topic: vetten testen is moeilijk omdat je dan telkens moet wisselen of veel pannen nodig hebt, heel veel gedoe. Dat kunnen we beter overlaten aan iemand met een enorme bakwand. 10 april 2013 08:01
WTULTC
Laats ben ik namelijk een midweekje naar België geweest en ik heb daar uiteraard mij diverse malen te goed gaan aan de lekkere frieten uit de frituur.
Nu had ik gevraagd waarin ze bakken. De antwoorden waren nogal verschillend: palmolie(vet), half om half (daarbij bedoel ik plantaardig en dierlijk (ossevet) et... Maar ik merkte wel dat alle friet vers waren en de typische romige nasmaak hadden die je hier in Nederland bijna niet meer tegen komt. Wellicht kan test uitsluitsel daarin geven. Al weet ik niet of je zoveel frituurpannen met verschillende vetten makkelijk bij elkaar kunt krijgen. 9 april 2013 22:00
Kafir
Kafir
9 april 2013 21:48
Kafir
Bij ThePostOnline hebben ze trouwens de saus al getest, check dat filmpje! 9 april 2013 21:29
Anoniem
WTULTC
Kafir
Anoniem
Anoniem
Kafir