Frietje wietsaus anyone?

Albert van Beek, eigenaar van de vier onder frietisten populaire zaken van Manneken Pis, heeft iets nieuws bedacht: de wietsaus. Wij bij Frietopia wisten dit natuurlijk al een tijdje maar vandaag is ook het persbericht de wereld in gegaan en in alle media is het te lezen. Van gespecialiseerde snackbarjournalisten als Misset Horeca naar regionale media als RTV Utrecht, AT5 en Het Parool en via de usual suspects als NU.nl, Spitsnieuws en Metro naar omroepen als de NOS, RTL en BNR en zelfs tot aan serieuze kwaliteitskranten als De Telegraaf en het Algemeen Dagblad aan toe.

Zure elitaire dodebomenmedia als Trouw, NRC en De Volkskrant laten het grotendeels links liggen hoewel De Volkskrant wel de mening van BNN-presentator Tim Hofman noteert. Volgens de poll op de site van het Parool zal het nog niet storm gaan lopen met de saus, slechts 9% van de mensen kiest voor het antwoord "Ja, lekker!" en 22% van de mensen wil het eens proeven.

Nou wil ik het ook zeker wel eens proeven, maar Manneken Pis heeft helaas (nog) geen vestiging in Nijmegen en ik zal er ook niet speciaal voor naar Utrecht of Amsterdam reizen, maar als ik er toch moet zijn, doe mij maar een frietje met... wietsaus!



Gravatar
Anoniem
Heb die wietsaus geprobeerd maar het enige wat je er aan overhoud is ee rare nasmaak.
De naam wietsaus vind ik dan ook verkeerd gekozen want waar het naar smaakt weet ik niet maar in ieder geval niet naar wiet. 10 juli 2013 06:32

Gravatar
Anoniem
Ja, toevallig afgelopen week de wietsaus geprobeerd in Amsterdam. Op zich best lekker, maar de wiet haalde ik er echt niet uit. Het smaakt naar zure mayonaise, maar dan ietsjes frisser en een licht kruidige smaak. Wel ok, maar niet echt speciaal ofzo. T blijft wel een goede marketing. Als ze bij M. Zwets zulke marketing zouden hebben als bij manneke pis, zouden ze nu net zo groot zijn als McDonalds :)

@Kafir: Je proeft het ossenwit wel. Het is even wennen, de smaak, maar je proeft wel echt duidelijk het verschil. En dat is wat mij betreft lekkerder dan in olie. Al zal fabrieksfriet natuurlijk hoe dan ook minder smaken dan verse friet, waar je het ook in bakt. 15 april 2013 01:53

Gravatar
Anoniem
Al iemand die de saus getest heeft? 13 april 2013 20:59


Kafir
@Kerux: "serieuze kwaliteitskranten" en "zure elitaire dodebomenmedia" kan je inderdaad wel met een knipoog zien naar de taal die elders op het internet gebezigd wordt. Toch lijkt het er soms daadwerkelijk op dat Trouw en NRC zich te goed voelen voor dit soort kleine half-serieuze nieuwtjes terwijl die op NU.nl en dergelijke altijd juist storm lopen.

@MarcR: waarom zou de wietsaus niet voor de hele familie blijven? Doordat er geen THC in de saus zit kunnen ook kinderen het veilig eten. Her en der op internet las ik kritische reacties van het kaliber "zo wennen kinderen alvast aan de smaak van wiet en gaan ze later vast blowen". Als het waar zou zijn dat kinderen van hennepmayonaise gaan blowen, dan moeten we onze kinderen ook maar geen gerst, druiven, aardappelen, champignons en maanzaad geven, daardoor wennen ze alleen maar aan de smaak van bier, wijn, wodka, paddo's en heroïne. 12 april 2013 11:08


Kafir
Het lijkt erop dat veel mensen enthousiast zijn over onder meer ossewit als frituurvet en minder enthousiast zijn over vloeibare olieën van de doorsnee (en "verantwoorde") frituristen. Nou kan het inderdaad zijn dat ossewit en aanverwante dierlijke vetsoorten een betere frietkwaliteit opleveren, maar er is nog een andere verklaring voor mogelijk.

Wat namelijk a priori niet uit te sluiten is, is dat mensen die heel erg veel aandacht geven aan hun eigen verse friet, ook meer aandacht besteden aan een specifiek soort vet en vice versa, maar dat de friet dus niet per se beter smaakt door dat vet, maar door de betere aardappel, baktijd of aandacht ("correlation does not imply causation"). Een dertien-in-een-dozijn dorps- of wijkfriettent met fabrieksfriet vindt het misschien belangrijker om een gezond imago te hebben, neemt vloeibare frituurolie van de groothandel en de frieten, die toch nooit al bijzonder waren komen er net zo standaard weer uit. Een echte Vlaming zal vermoedelijk zweren bij verse frites in ossewit en zal door het gebruik van verse kwaliteitsaardappelen al kwaliteitswinst boeken. Zijn er bijvoorbeeld frituristen die hun AVIKO-diepvriesfriet in ossewit afbakken? 12 april 2013 10:57


Kerux
@MarcR: je moet zonnebloemolie niet warmer dan 180 graden willen maken nee, maar je moet friet ook niet warmer dan 180 graden willen bakken :) 12 april 2013 08:53


MarcR
Dit is mij te gimmicky. Friet moet toch ook iets voor de hele familie blijven, niet alleen iets voor toeristen...

@Kerux: off-topic; ik had begrepen dat zonnebloemolie niet zo hoog verhit kan worden en dus erg onverstandig is om te gebruiken in de frituur (vergeleken met arachideolie of frituurvet)? 11 april 2013 23:15

Gravatar
Anoniem
hr van beek hier in eindhoven willen we het ook eens proeven in die andere beste van nederland stuur eens een flacon op boschdijk 436 5622pc m vr gr friture martin zwerts 11 april 2013 12:52


Kerux
@Remarkable: persoonlijk bak ik gewoon in simpele zonnebloemolie en dat werkt best goed eigenlijk.

Off-topic: ik neem aan dat `serieuze kwaliteitskranten' ironisch was, gezien de volgende zin over `Zure elitaire dodebomenmedia' ;) 11 april 2013 11:45


Kafir
Hennepzaad is jarenlang ondergewaardeerd als voedingsbron omdat mensen de associatie met psychoactieve marihuana maakten. Volgens mij kan je ook best mayonaise maken met hennepolie. 10 april 2013 16:25

Gravatar
Anoniem
Ik ga morgen naar Utrecht dus zal er eens eentje proberen. Kan me niet voorstellen dat het echt lekker is. :p 10 april 2013 15:49


Kerux
Er daadwerkelijk thc in hebben zorgt waarschijnlijk voor allerlei wettelijke complicaties. Op deze manier is het leuk zonder problematisch te zijn. Of het echt iets toevoegt is de vraag, maar in het assortiment van weet ik hoeveel sauzen kan deze er ook nog wel bij, voor de toeristen. 10 april 2013 14:30


pommesfrites
Geen thc? Dan snap ik de lol er niet van, zo lekker is hennep niet. meer geschikt om touw van te maken lijkt me. http://nl.wikipedia.org/wiki/Hennep
Maar ik heb het nog niet geproefd dus wie weet is het wel lekker.
P.S. Vetten testen is misschien wat veel gevraagd, maar het is wel fijn als iedereen zijn ervaringen deelt met de verschillende vetten. Momenteel ben ik fan van ossewit, maar een halfomcombinatie heb ik zelf nog nooit gemaakt. palmolie ook nog niet. zie ook: "de grote aardappeltest". Aardappelen, vetten, mayonaise (welke azijn; of juist citroen) of wietsaus natuurlijk. Bij een lekker frietje komt nog heel wat kijken. 10 april 2013 11:30


Kerux
Het is een leuke gimmick voor toeristen lijkt me, en als ik de kans krijg zal ik het wel een keer proeven. Het is iig wel iets wat het goed doet bij de media.

@WTULTC off-topic: vetten testen is moeilijk omdat je dan telkens moet wisselen of veel pannen nodig hebt, heel veel gedoe. Dat kunnen we beter overlaten aan iemand met een enorme bakwand. 10 april 2013 08:01


WTULTC
Effe off-topic Is het niet een idee om een keer een oliebaktest te houden?

Laats ben ik namelijk een midweekje naar België geweest en ik heb daar uiteraard mij diverse malen te goed gaan aan de lekkere frieten uit de frituur.

Nu had ik gevraagd waarin ze bakken. De antwoorden waren nogal verschillend: palmolie(vet), half om half (daarbij bedoel ik plantaardig en dierlijk (ossevet) et... Maar ik merkte wel dat alle friet vers waren en de typische romige nasmaak hadden die je hier in Nederland bijna niet meer tegen komt. Wellicht kan test uitsluitsel daarin geven. Al weet ik niet of je zoveel frituurpannen met verschillende vetten makkelijk bij elkaar kunt krijgen. 9 april 2013 22:00



Kafir
De Telegraaf heeft ook een filmpje en het fragment van 3fm zou ook terug te luisteren moeten zijn.
9 april 2013 21:48


Kafir
Nu de Smullers-vestigingen weer op hun plaats gezet zijn staat MP net bovenaan in onze Hall of Fame, net voor MZ. Dat is momenteel gewoon een feit en het zou raar zijn als dat niet genoemd zou mogen worden. Verder is innovatie sowieso iets waar wij natuurlijk grote voorstanders van zijn, we hebben ook aandacht besteed aan de extra grote frikandellen, de kapsalon en de frikandel totaal.

Bij ThePostOnline hebben ze trouwens de saus al getest, check dat filmpje! 9 april 2013 21:29

Gravatar
Anoniem
Zie het probleem niet, zo werkt marketing. Begin de discussie rond MZ vs MP een beetje te worden. Ik twijfel sterk aan de objectiviteit van sommige gebruikers. Een ondernemer bedenkt iets leuks/lucratiefs en meteen weer dat gezeur dat een andere zaak beter is ....zucht. Het is te prijzen dat een ondernemer tijd en moeite neemt om producten te ontwikkelen/verbeteren. Daar zouden andere zaken een voorbeeld aan kunnen nemen. 9 april 2013 21:00


WTULTC
Ook op 3FM kwam het voorbij. Jammer, alleen dat Albert ook zo nodig effe moest vermelden dat ze de nummer 1 friettent van Nederland zijn. Voor mij persoonlijk is bekende zaak in Eindhoven veel beter dan Manneken Pis. Het is natuurlijk makkelijke goedkope promotie voor hun zaken dit persbericht en al die cq gratis media aandacht. 9 april 2013 19:54


Kafir
Het is denk ik niet de bedoeling dat de saus met hennepsmaak de mayonaise wegconcurreert, maar als een paar procent van de mensen het wil proberen is dat toch al snel een redelijk omzetstijging. 9 april 2013 19:48

Gravatar
Anoniem
De tijd van de blog staat nog op wintertijd. 9 april 2013 19:18

Gravatar
Anoniem
Het komt op mij over als een te late 1 april grap. Het idee is lucratief voor vestiging Amsterdam, genoeg toeristen die zoiets willen proberen. Het lijkt me geen saus die kan concurreren met het huidige aanbod. 9 april 2013 19:16


Kafir
Albert op Radio 538 bij Ruud de Wild... 9 april 2013 18:02