Niet minder eten, meer bewegen moeten we!

Als je voor Frietopia actief bent, voel je je geregeld in een hoekje gedrukt. Of te veel friet eten nou niet ongezond is? Of het nou wel verstandig is om vier bakken friet op een dag te eten? (alsof we dat elke dag doen!) Of we niet bang zijn voor overgewicht? Of het wel ethisch is om vet eten aan te prijzen? En dat de overheden her en der hun kas proberen te spekken met belastingen op zogenaamd ongezond voedsel (vetbelasting in Denemarken (inmiddels weer afgeschaft), hamburgerbelasting in Hongarije, colabelasting in Frankrijk, zoetwarenbelasting in Finland, noem maar op), helpt daar natuurlijk niet bij.

Enige tijd geleden las ik op NU.nl een interessant bericht, Britons getting fatter despite consuming fewer calories. Volgens het gerenommeerde Britse Institute for Fiscal Studies zijn Britten sinds 1980 liefst 600 kilocalorieën minder gaan eten. Britten zouden vaker ontbijten met granen in plaats van spek en worst, vaker magere zuivel nuttigen, meer vis eten in plaats van rood vlees en ze zijn vooral ook minder alcohol gaan drinken. Toch zijn volwassenen gemiddeld tot 14 kilo zwaarder dan de Britten dertig jaar terug. Het hele onderzoek zou later deze zomer moeten verschijnen, maar de website van het IFS blijft voorlopig stil. Laat dit nieuws eens goed tot je doordringen en besef dat Nederland en Engeland helemaal niet zoveel verschillen. We eten blijkbaar per dag 600 kilocalorieën minder dan de generatie van onze ouders toen zij dezelfde leeftijd hadden als wij, maar toch zijn we dikker. Zou de verklaring dan misschien in ons bewegingspatroon zitten? Zou het niet zo zijn dat te veel eten het probleem niet is, zoveel eten we immers niet meer, maar te weinig bewegen?

De enige conclusie die ik hier uit kan trekken is we weer net zoveel moeten gaan bewegen als onze ouders op onze leeftijd deden. Vervolgens eten we elke dag een bak friet extra en voor je het weet, ben je weer op streefgewicht. Afvallen door friet te eten. Is dat nou niet een fijne boodschap?
Kerux
Ik denk dat meer bewegen sowieso een goed idee is, maar meer friet eten lijkt me weer niet per se het beste plan, nog onafhankelijk van of dit onderzoek ergens op slaat (nu geen tijd om het te gaan lezen). Wat mij betreft gaat Frietopia over *goede* friet, niet *veel* friet :) 3 september 2013 11:55


Kafir
Kafir: "De enige conclusie die ik hier uit kan trekken is we weer net zoveel moeten gaan bewegen als onze ouders op onze leeftijd deden."

Soyweiser: "Maar prima, kennelijk kun je afvallen door 600K+ Kcal te eten terwijl je minder je luie reet beweegt. Succes daarmee. Kennelijk bestaat natuurkunde niet meer."

Je leest blijkbaar niet goed wat ik schrijf. Nergens zeg ik dat we meer moeten gaan eten én minder moeten gaan bewegen. De wetten van de natuurkunde zijn mij immers ook wel bekend. Wat ik wel schrijf is dat als mensen vroeger 3000 kcal. per dag aten en goed op gewicht bleven en mensen tegenwoordig 2400 kcal. per dag eten en daar te dik van worden, dat het verschil gegarandeerd door het bewegingspatroon moet komen. Als we onszelf dus weer het bewegingspatroon van 1980 aanleren kunnen we weer 3000 kcal. gaan eten en toch afvallen of op gewicht blijven. Mocht het verschil van 20%/600 kcal. iets te groot zijn, dan blijft mijn advies: "meer bewegen en niet elke dag maar af en toe een frietje extra". 3 september 2013 11:39


Soyweiser
Voor de mensen die niet op de sms mee kunnen lezen: "Ze zeggen wel eens dat dikke mensen gezelliger zijn. Zo te zien gaat dat ook voor Soy Weiser op." 3 september 2013 03:18


Soyweiser
wat een onzin. Nog steeds. De telegraph spreek van een terugval van 20% van de thuis calorieën en een toename van de 15% van de buitenhuis calorieën. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te weten dat daar genoeg bullshit ruimte tussen zit.

Maar prima, kennelijk kun je afvallen door 600K+ Kcal te eten terwijl je minder je luie reet beweegt. Succes daarmee. Kennelijk bestaat natuurkunde niet meer.

Ik ben 16 kilo kwijt door minder kcal te eten. Meer mensen die http://www.myfitnesspal.com/ gebruiken ook. Kom maar aan met voorbeelden van mensen die afvallen door meer te eten.

En verder, "iedereen weet dat", bullshit blijft bullshit. Als iedereen het wist, waarom maken ze dan die basic fout?

Geef gewoon toe dat je niet weet waar je het over hebt maar dat je graag friet promoot. Dat is in ieder geval eerlijk.

De telegraph heeft het over een 20% intake inhuis en een 15% inname buitens huis. onder te weten hoeveel van het % er binnen en buiten was betekend het dus niets.

Stel 20% binnenshuis was maar 10% van de totale Kcal inname.

Ow wacht. Dit geeft de telegraph site zelf al toe. "This is almost entirely attributed to better habits in the home, as the amount of calories consumed outside has risen by 15 per cent over the same period."

Trek geen conclusies die je niet mag trekken. Daarom blijf ik bij mijn sms reactie: Prutser.

Tenzij je graag wil uitleggen waarom dikker worden niet aan de natuurwetten (in > out) moet voldoen. Dan luister ik graag naar je. Maar tot die tijd. Flikker even kaal met je onzin. (ow, en dikke mensen zijn gezelliger... Hi, ad hominem. How are you doing?) 3 september 2013 03:08


Kafir
Iedereen weet dat waar men over "calorieën" spreekt, vrijwel altijd "kilocalorieën" bedoeld worden. In het Engels is de term "kilocalorie" dan nog eens helemaal ongebruikelijk. Het lijkt mij duidelijk dat het in dit geval "kilocalorieën" zijn. Maar ik zal het toch nog even aanpassen voor de overvloedigheid.

Het artikel in The Telegraph spreekt verder nog van een "20% drop in daily calorie intake" dus dat zou suggereren dat mensen van 3000 kcal. naar 2400 kcal. zijn gezakt, maar hoe kwam het dan dat mensen in de jaren '80 van 3000 kcal. niet dik werden maar tegenwoordig van 2400 kcal. wel? 3 september 2013 00:39


Soyweiser
ONZIN. Minder eten. En bewuster weten wat en hoeveel je eet. Dat moeten we doen. 600 calorieën minder per dag... Dat is ... 50 ml cola light. 0.1 gram appel.

Een bron die niet in kilocalorieën rekent zou ik niet serieus nemen.

Daarnaast is vet niet zon groot probleem als iedereen denkt.

Bewegen helpt natuurlijk wel. Als je het maar verstandig doet. Iedere dag een uur lopen. is ongeveer 380 kcals verbranding (als je ongeveer 75 kilo weegt). 100 gram friet is 456.0 (per bakje zit er gem 200 gram in).

Soy "al 16 kg minder awesome dit jaar" Weiser.

Bron: http://www.wijvallenaf.nl/calorieen/patat-frites
http://www.healthstatus.com/perl/calculator.cgi
http://www.valtaf.nl/discussie/381/hoeveel-gram-in-een-standaard-bakje-patat/ 2 september 2013 22:50