Onze buurlanden - frietwaardig?

Afgelopen maand zijn enkele van onze leden op friettocht geweest in zowel Engeland, Duitsland én België. Hierbij hun bevindingen:

1. Engeland
Van Brighton (zuidkust) tot Cambridge (boven Londen).

Diehard frieteters kunnen hun hart ophalen aan de zuidkust: daar is het normaal om met friet te ontbijten (bij je pastei of met bacon en worst etc.), wat in Nederland alleen kan als je lang uitslaapt. Minpuntje is dat je beter dronken kan zijn als je dit doet, want de kwaliteit van de friet is erg matig. In één snackbar was de friet "wel ok", en dat was absoluut een kwalitatief hoogtepunt.
Qua snackcultuur kunnen vegetariërs, veganisten en mensen met koemelkallergie in Engeland (zeker in Brighton) alle kanten op: er is zeer veel vegan-friendly fastfood, en overal - inclusief alle starbucksen - zijn sojavarianten van melkproducten (chocomel, roomsaus, kaas, etc.) verkrijgbaar.
Over het algemeen is Engelse friet ironisch genoeg, behoorlijk Frans - ze serveren graag dunne frietjes dus. Maar soms zijn ook meer Vlaamse frieten te vinden. In tegenstelling tot in Nederland lijken zelfgemaakte frieten van lagere kwaliteit dan de gemiddelde friet die we tegenkwamen. Ze zijn slecht (te koud en of te kort?) gebakken, waardoor de friet wat vettig en slap is en ze hebben ook veel velletjes.
Zie ook een oudere blog over Cambridge-friet.

2. Duitsland
Göttingen ligt in het zwaartepunt van Leipzig, Dortmund en Hannover, en is evenals Brighton en Cambridge een klein studentenstadje. Friettenten waren er niet zo veel, broodjes- en pizzazaken waren wat meer aanwezig. Uiteindelijk wist onze friettist een Pizza - Donerzaak te herkennen als ook-friettent. Satésaus kenden ze helaas niet, dus de friet vrede zat er niet in, ze hadden gelukkig wel mayo, ketchup, etc. Ook typerend voor friet eten in onze buurlanden, was dat de friet ongeveer helemaal achteraan op de kaart stond.
Wat charmant is aan friet uit Duitsland is de typerende paprika-zoutmix die over de friet wordt gedaan. Erg lekker, als je het mij vraagt.

3. België
Eerste paasdag bezochten onze frietisten weer een buurland, België deze keer. Gent om precies te zijn. België en Nederland verschillen eigenlijk maar weinig in frietcultuur: de friettent-dichtheid is in Nederland misschien iets hoger, en in België zijn er relatief meer frietkotten (karren) en iets meer puntzakken, maar de friet en snacks zijn erg vergelijkbaar. Frieten zijn daar over het algemeen ook niet echt dikker dan hier. Enige opvallende verschil was dat het in België blijkbaar niet gebruikelijk is snacks op een broodje te serveren, dat koste even wat moeite. Ook in het sausaanbod merk je verschil: pindasaus hoef je niet op te tellen, en veel tenten hebben alleen mayo en geen (magerdere) frietsaus op de kaart staan. Ook heb ik geen Verantwoord Frituren-kaartjes gezien, wat zou kunnen betekenen dat Belgen nog steeds ouderwets in ossewit frituren.
De friet smaakte mij in elk geval hetzelfde, waarmee België bij deze mijn favoriete friet-buurland is.




martens
@vuurlente, dat was een grapje denk ik? 23 mei 2017 23:43


Vuurlente
Ikzelf vind friet uit pantaardig vet zeker niet minder lekker dan uit ander vet. Maar goed. 3 mei 2009 07:19


Rogert
De beste friettent van Belgie is "de Veemarkt" in Mechelen. Vroeger zat die in een kraampje (ook wel frietkot genoemd in Vlaanderen) gelegen op de, zoals de naam al suggereert, de Veemarkt. Tegenwoordig zitten ze in een gewoon pand. Ik ben er een keer geweest en in een woord: geweldig! Het is overduidelijk geen fabrieksprodukt, en ze bakken daar niet in plantaardige olie lijkt me. In Belgie zou zo'n verantwoord frituren denk ik niet aanslaan, ze zijn daar veel traditioneler en willen veel meer de beste smaak volgens het beproefde recept in stand houden. Daar ben ik ook wel een voorstander van, want friet moet je eten omdat het lekker is, en niet omdat het gezond is. 22 april 2009 18:44


Kafir
Maffe Belgen ook altijd. 17 april 2009 21:05

Gravatar
Anoniem
Pindasaus in België...ff totaal offtopic

zo'n 10 jaar geleden waren wij eens in een toendertijd beroemde en beruchte discotheek in Antwerpen, Zillion. Boven kon je iets eten, wij bestelden een portie saté toen kwam de vraag, waarvan wij al moesten rillen als Nederlanders die pinda-/satésaus bij hun saté eten: Wilt u pepersaus bij uw saté? ;) 17 april 2009 19:01


Kerux
Het blijft wel een interessante discussie, over het frituurvet, maar of men het ooit eens gaat worden kun je betwijfelen inderdaad.

@Verantwoord Frituren: we zijn ons er van bewust dat we niet bij iedereen die meedoet het logo erbij hebben staan, maar het is redelijk wat werk om dat handmatig bij te houden (aangezien het niet makkelijk automatisch op te vragen is). 16 april 2009 10:07

Gravatar
Anoniem
Inmiddels doet ruim de helft van de .NL-friettenten aan Verantwoord Frituren, hooguit een tiende van de "friettenten" op deze site heeft dat logootje staan. Totaal niet een representatief beeld. 16 april 2009 03:18

Gravatar
Anoniem
Leuk stukje over de frietcultuur van de omliggende landen.
Wat mij eigenlijk vooral opvalt is dat satesaus blijkbaar alleen in Nederland bij de friet gegeten wordt. De discussie ik vind friet lekkerder in ..... vet zal er altijd wel blijven. Het is natuurlijk wel een interessante vraag wat is lekkerder als je de hall of fame bekijkt zie je dat het aantal friettenten die niet aan verantwoord frituren doen in de meerderheid zijn 8 in totaal, de 2 friettenten die wel verantwoord frituren staan dan wel weer bovenaan de lijst. 15 april 2009 22:28


Kafir
Zoiets als Verantwoord Frituren zou in België ook totaal niet werken. Als je wel eens Foodlog leest krijg je de indruk dat Belgen alleen maar bezig zijn met authenticiteit en traditionele smaak. Die sterven nog liever aan een hartaanval dan dat ze overgaan op volgens hun "minderwaardig" plantaardig vet.

Desalniettemin zullen er in België ook steeds meer mensen overgaan op vloeibaar vet, vooral de moderne en/of etnische eettentjes gok ik zo. 15 april 2009 12:37


Kerux
Is verantwoord frituren ook niet specifiek een Nederlands initiatief? Zou wel verklaren waarom ze daar bij de zuiderburen niet aan doen, nog afgezien van of ze mee zouden willen doen. 15 april 2009 11:53