Vettax werkt! Geloof jij het?

De vettax, we hadden er net een tijdje niet meer van gehoord. Voor de mensen die het even vergeten zijn, de vettax is, zoals de naam al impliceert, de spottende bijnaam voor een belasting op 'vet' voedsel. Overigens worden in deze context de begrippen 'vet', 'calorierijk' en 'ongezond' nog al eens door elkaar gebruikt, wat natuurlijk belachelijk is aangezien vetten essentieel zijn voor de mens en iedereen toch ook minstens een bepaalde hoeveelheid calorieƫn nodig heeft om te overleven.

Maar waarom haal ik deze oude koe nou weer uit de sloot? Namelijk omdat bij een onderzoek op Amerikaanse studenten is "bewezen" dat een belasting op calorierijk voedsel werkt. Als voedsel met veel suiker of vet 25 procent duurder wordt, kiezen studenten eerder voor een minder calorierijke lunch.

Het nieuwsbericht vermeldt overigens ook dat dit experiment niet gedaan is in een universiteitsrestaurant, maar op de computer. Hiermee verwijs ik dit onderzoek linea recta ongelezen naar de prullenbak. Kiezen voor minder vet eten is op de computer misschien nog wel mogelijk, maar zeg maar eens nee als er zo'n schaal dampende krokante verse goudgeel gebakken frietjes voor je neus staat!
Kafir
Op de computer kan je zelfs als joodse vegetariƫr nog kiezen voor een bacon-cheeseburger natuurlijk, zolang je het niet daadwerkelijk hoeft te eten. 18 maart 2011 10:11


Kerux
Mja keuzes maken zonder het daadwerkelijke voedsel bij de hand lijkt me methodologisch nogal wankel, doe mij maar lekker friet. 18 maart 2011 09:39