Op Vrijdag 19 Augustus vond de alweer Elfde Officiële Frietopia Friettocht plaats. Behalve voor friet eten werd dit keer ook wat tijd ingeruimd voor frietcultuur. De Kunsthal werd bezocht.

Verslag

Zoals iedere student bekend is werken OV-jaarkaarten niet in de zomerperiode. Als je dan half Augustus ineens weer met de trein kan gaan reizen is dat dus een heel fijn gevoel en alleszins een reden om daar misbruik van te maken. Vrijdag 19 Augustus werd dus een friettocht georganiseerd. De doelen van een friettocht zijn velerlei. Natuurlijk ga je voor lekkere bakken friet in plaatsen waar je anders niet komt, maar ook heb je de hele dag een hoop lol met je vrienden. Voor deze friettocht kwam nog erbij dat we naar de Kunsthal wilden omdat daar een fotoreportage over frietkoten hing. Helaas pindasaus voor iedereen hebben we geen foto's gemaakt vanwege gebrek aan een fototoestel.

Rotterdam

We verzamelden zoals altijd op Nijmegen Centraal en de opkomst was vrij gemiddeld voor een friettocht, drie mensen, teleiotes, kerux en ik (kafir). Niet dat we meer verwacht hadden, maar het is toch elke keer weer jammer om te zien dat alleen de Frietopia-top-drie aanwezig is. Omdat we in meerderheid (twee tegen één) besloten naar Rotterdam te gaan reisden we via Utrecht naar Rotterdam. In Rotterdam besloten we eerst friet te gaan eten om niet met al te veel honger de Kunsthal in te gaan. Dit was nog een hele barre tocht, want Rotterdam is bezaaid met McDonaldsen, Burger Kings en Kentucky Fried Chickens, maar echte friettenten hebben ze niet. Onze redder in hoge nood was Bram Ladage.

Na onze eerste portie pakten we de metro richting Kunsthal en met gezonde tegenzin betaalden we vier €uro entree. De frietkotententoonstelling viel een beetje tegen. Ten eerste waren er maar weinig foto's en ten tweede waren het voor een groot deel hamburger- en hotdogkraampjes en leken ze vaak wat minder op frietkramen. De paar foto's van echte frietkoten (slechts één dozijn) maakte een hoop goed en de foto van een eenzaam frituur in een duister verlaten woud was de vier €uro alleen al waard. Verder waren er nog reportages over landmijnen, Antoni Gaudi, Frida Kahlo, Johan Hendrik van Mastenbroek en James Dean. Ook de architectuur van de Kunsthal was apart. Omdat één van ons nog naar Hoofddorp wilde en we trek begonnen te krijgen (en ook nog eens Rotterdam wilden verlaten), verlieten we de Kunsthal en namen metro en trein richting Hoofddorp.

Hoofddorp

Omdat we de Intercity gepakt hadden gingen we naar Hoofddorp via Schiphol (kom je daar ook eens). In Hoofddorp wilden we naar het centrum, maar dat bleek nog een heel eind lopen. Toen we eenmaal in het centrum waren zijn we friet gaan eten bij de FEBO. Vanuit de FEBO liepen we in één moeite door naar de Family Cafetaria. Hierna hebben we nog kort naar een antieke meubelzaak gezocht, maar die konden we niet vinden. Verder was er over Hoofddorp best weinig te vertellen, behalve dan dat we ook nog naar de Albert Heijn zijn geweest om wat te drinken te komen (friet maakt immers dorstig).

Maarn

Toen we van Hoofddorp naar Utrecht gingen raakten we kerux nog kwijt op station Duivendrecht (hij stapte een trein in en die reed weg voordat wij ook instapten), maar dat was met behulp van moderne mobiele technologie zo opgelost. Vanuit Utrecht gingen we naar Maarn, typisch een klein dorpje waar je anders toch nooit komt, maar geen reden om er geen friet te gaan eten. Het bleek een klein gezellig dorpje met in het "centrum" slechts een supermarkt en een friettent, het Raadhuisje, waar we uiteraard een bakje friet aten. Hierna gingen we naar de PLUSmarkt om daar een appel en een bakje tomatenpuree te kopen. De appel was omdat teleiotes dat wilde en de tomatenpuree was omdat dat het goedkoopste product van de supermarkt was (8 cent).

Rhenen

Eigenlijk wilden we na vier friettenten in drie plaatsen naar huis gaan, maar ik heb mijn vrienden overgehaald nog naar Rhenen te gaan. Rhenen dreigde heel even helemaal niets te worden omdat we geen friettent konden vinden, maar gelukkig vonden we er op de valreep alsnog eentje, Snackbar de Tollekamp. Hierna wilden we snel naar huis, maar toen we eenmaal in Nijmegen aankwamen om een uur of elf, hebben we nog een korte afterparty gehouden bij mij thuis, waar we Mannen van de Radio geluisterd hebben en ik nog een zesde frietje gegeten heb bij La Pineta. Zes bakjes friet op één dag was voor mij een nieuw record en we kunnen dan ook spreken van een geslaagde friettocht.

Zie ook: meer friettochten.