Amsterdamse chef creëert nieuwe snack: de krokodel; 'Nieuwe snacks als krokodel blijven vaak niet lang hangen'.

Een kroket gevuld met ragout van frikandellen...

Daar heb ik dus eigenlijk geen woorden voor.

Opvallend nieuws uit de Wellness-wereld. Friet wordt vaak neergezet als het voorbeeld van ongezond eten. Kijk een willekeurige reportage over fast-food of onze ongezonde moderne levensstijl en de kans is groot dat je beelden van friet ziet. Tegelijk met de groeiende negatieve aandacht voor friet is er een gezondheidsindustrie opgekomen die ervan profiteert.

Een belangrijk onderdeel van de gezondheidstrend is de wellness; spa's, thermen, massage's, sauna's. De laatste paar jaar zijn deze behoorlijk populair geworden. En dat is wel een van de laatste plekken waar je friet op het menu zou verwachten. Maar wat blijkt? Ook bij sauna's en wellnesscentra is friet niet weg te krijgen

Een recent artikel van de NRC laat ziet dat de werkelijkheid heel anders is. "Zonder saté en friet gaat elke sauna failliet" vat de directeur van een wellnesscentrum het samen. Zo zie je maar weer dat zelfs in bolwerken van gezondheid friet niet weg te denken is. In plaats van naar de sauna kan je als friettist misschien beter iedere keer dat je een frietje eet weer een stukje gaan fietsen om een nieuwe friettent te recenseren.

Oplettende frietisten zullen al door hebben gehad dat het weer ruim tijd is voor de Frietopia Awards 2015! Net als vorig jaar reiken we twee Awards uit. Dit jaar zijn dat: een Award voor de Beste Friettent en een speciale Award voor de beste biologische friet. (Friet van biologische aardappel).

Voor 2015 gaat de Award voor:
- Beste friettent naar Friture Martin Zwerts in Eindhoven
- Beste biologische friet gaat naar Friethoes in Haarlem.

Beide winnaars van harte gefeliciteerd! We reiken de twee Awards uit op woensdag 25 mei:
- om 11:00u: Friethoes, Haarlem
- om 15:00u: Friture Martin Zwerts, Eindhoven

Heb je ook zin om mee te gaan? Leuk! Laat het ons zo snel mogelijk weten, misschien kunnen we ook nog een treinkaartje voor je regelen.

Allereerst een geruststelling, de Frietopia Awards over 2015 zullen binnenkort worden uitgereikt, het is alleen nog even een kwestie van een goede datum vinden waarop zoveel mogelijk mensen (winnaars, frietisten, media) kunnen.

Het Algemeen Dagblad heeft intussen zijn jaarlijkse friettest gehouden. Winnaar is de Ermelosche Frietzaak in het Noord-Gelderse Ermelo met een rapportcijfer van niet minder dan een 10. Gefeliciteerd met deze ook-wel-een-beetje-belangrijke prijs! De geheimen worden in dit artikel deels prijsgegeven, maar eigenlijk ook niet. Alle 153 geteste zaken zijn te vinden in de volledige lijst waar gemiddeld behoorlijk goed gescoord wordt. De door ons veel geprezen Friture Martin Zwerts krijgt een 8 en eindigt daarmee slechts op een 49e plaats. Het hele archief is te vinden op de site van het Algemeen Dagblad, alwaar ook enkele verliezers aan het woord komen.

Is het u ook al opgevallen dat het aantal etablissementen dat zich richt op de verkoop van verse friet aan het stijgen is? Het lijkt er op dat het frietje langzaam ook tot de kokende elite aan het doorbreken is. Zelfs de beroemde sterrenchef Sergio Herman is bezig met een keten van frietkoten, die volgens Janneke Vreugdenhil van de NRC "Frites Atelier Amsterdam" gaat heten en op 3 juni opent in Den Haag. Nu sterrenchefs en krantenkoks aandacht besteden aan friet, kan zelfs het meest onverwoestbare foodiebastion der Lage Landen niet achterblijven. Op snobblog Foodlog zoekt Wouter Klootwijk naar informatie voor een frietendossier.

Zou het misschien toch een beetje het Frietopia-effect zijn, dat er tegenwoordig niet langer alleen op frieten neer, maar ook naar frieten op wordt gekeken?

Of het er nu aan ligt dat Frietopia uit Nijmegen komt, of misschien dat wij aan dezelfde voedingsbodem ontsproten zijn, wie zal het zeggen. Feit is dat hongerige Nijmegenaren de laatste maanden aan de basis hebben gestaan van drie snackinnovaties. Te weten het broodje spee, de Nijmeegse toeter en de discodel...

Het broodje Spee (hiernaast een foto) is waarschijnlijk de onschuldigste van de drie, te weten een zacht broodje met daarop een kaassoufflé, satésaus, chilisaus en uitjes. Uitgevonden door een kennis van psychologiestudent Pieter Spee bij Cafetaria Keizer Karelplein. Intussen ook bij andere zaken te krijgen. Deze heb ik ook geproefd en het is goed te eten, maar niet extreem bijzonder. Pindasaus heeft de neiging om andere smaken behoorlijk te overheersen dat is dus grotendeels wat je proeft. Het gaat natuurlijk ook om de verhouding natuurlijk. (Gelderlander)

De tweede snackinnovatie is de Nijmeegse toeter van Zagroos Grillroom Nijmegen. In de essentie is het een kapsalon opgerold in een dürüm. Deze staat niet alleen op de kaart, maar wordt vooral genuttigd in de vorm van de Nijmeegse Toeter Challenge waar een groep van tien mensen uitgenodigd wordt zoveel mogelijk toeters te eten. De winnaar van 2015 was Dispuut WING met 22 gegeten toeters, maar de competitie over 2016 is in volle gang. Tien mensen bij elkaar scharrelen die namens Team Frietopia zich aan deze calorierijke uitdaging wagen, is het te doen? (Facebook Zagroos)

Tot slot waarschijnlijk de meest opvallende creatie en daardoor waarschijnlijk ook degene die de verreweg meeste media-aandacht gehaald heeft, de discodel. Over de naam zijn flink wat grappen te maken en over het product eigenlijk ook, namelijk een frikandel met mayonaise en discodip. Ja, wat moet je daar dan weer van zeggen. Eerst uitgevonden in de FEBO, maar na een incident verhuisd naar het een steenworp verderopgelegen (en boven reeds genoemde) Cafetaria Keizer Karelplein. De discodel bestaat al een paar maanden, maar de laatste weken is het hard gegaan. Dankzij overvloedige aandacht op tv, radio en kranten is de discodel op verschillende plekken op de menukaart gezet. Het is vermoedelijk lekkerder dan je in eerste instantie denkt, al moet je natuurlijk wel van frikandellen houden. (ANS-online; De Telegraaf; Algemeen Dagblad; Omroep Gelderland)

Sterven deze drie nieuwe snacks vlug een stille dood, blijven ze hangen in het Nijmeegse studentencircuit, of veroveren ze in navolging van de joppiesaus en de kapsalon heel Nederland? We gaan het volgen!