Tot nu toe is 2017 een goed jaar voor nieuwe snacks en frietsauzen! Een aantal jaar terug kwam er zelden een hele nieuwe snack of saus op de markt, maar de laatste tijd lijkt iedereen een nieuwe snack of saus te willen proberen. En waarom ook niet? Maar welke vernieuwingen zijn blijvers? Hieronder een greep uit de nieuwe ontwikkelingen.

  • Eierbal of Friet-ei?
  • Om te beginnen niet echt een innovatie, maar eerder het oplaaien van een oude conflict. Venlo en Groningen maken ruzie over wie de uitvinder is van de snack hiernaast. Of je hem nu eierbal of friet-ei noemt, ik ben er fan van. Helaas is hij in het midden van het land nog slecht te vinden. Lees hier meer.

  • De Krokodel
  • Deze kroket met ragout van frikandellen is een succes en gaat nu internationaal onder de naam 'Krodel'. (Blijkbaar was de naar Krokodel te verwarrend.) Ik heb er zelf overigens nog nooit een op. Kan iemand hem aanraden?

  • Bikkelsaus
  • Remia introduceert een nieuwe saus, de Bikkelsaus. De saus is gebaseerd op een 'geheime' kruidenmix van de kruimelsaus die bedacht is door Lunchroom Kruimeltje in Krimpen aan den IJssel. Hoe de saus smaak? Geen idee, maar ik ben wel benieuwd. Lees hier meer.

  • Wiedewietsaus
  • Een saus met extracten van de hennepplant. Oorsponkelijk gelanceerd als 1 apil grap, maar binnenkort ook echt verkrijgbaar. Overigens is dit idee al eens eerder geprobeerd. Lees hier meer.

  • Disco-Enchilada
  • Het succes van de discodel inspireert veel immitaties. Logisch tot zo ver. Maar een disco enchilada? Ik weet niet of dat een hit gaat worden. Toch vond een friettent in Limburg dit het proberen waard. (En waarom ook niet?) Lees hier meer.

Je kijkt naar de nieuwe website van Frietopia. De vorige website was 10 jaar oud en was zo langzamerhand niet meer te onderhouden en niet echt meer te gebruiken. (Dat heb je vast gemerkt.) Deze website is van de grond af aan opnieuw gebouwd. Dat betekent wel dat er nog heel wat verbeteringen en bugfixes zullen moeten gebeuren.

Kan je niet inloggen?
Deze nieuwe website bevat moderne beveiliging. Dat betekent dat je eenmalig je wachtwoord moet resetten met de 'wachtwoord vergeten' functie.

Loop je ergens tegenaan?
Wanneer je ingelogd bent kan je problemen en suggesties aan ons melden op deze pagina: Probleem melden We doen onze best om problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Laat weten wat je van de nieuwe website vindt, hopelijk ben je net zo enthousiast als wij. En van iedereen van Frietopia een gelukkig en smakelijk 2017 gewenst!

Friettochten, ooit aan de orde van de dag. Hup, trein in, trein uit, friet eten, ad infinitum. We hebben er zelfs een heel classificatiesysteem voor opgesteld. De laatste jaren was het echter een beetje stil aan het friettochtfront. Door veranderende levenswijzen, zoals werken ipv. studeren, is het moeilijker geworden om zomaar op een dag met z'n allen eropuit te gaan om friet eten. De laatste officiĆ«le frietttocht was nummer 19 en dateert van 2008, waarna er nog slechts een paar frietstochten en mini-friettochtjes geweest zijn. Afgelopen zaterdag was het echter weer zo ver, georganiseerd door Minion šŸ™ vond weer eens een echte klassieke friettocht plaats. Met behoorlijke efficiĆ«ntie, maar ook veel gezelligheid. Aangezien we na #19 niet meer doorgeteld hebben krijgt deze friettocht #20 mee. Bestemming? Amersfoort!

Organisator Minion, kerux, teleiotes en ik (kafir) ontmoetten elkaar op station Nijmegen waar we via Ede-Wageningen naar Amersfoort treinden alwaar wij met Frietopia-oprichter outis hadden afgesproken. Minion had een lijstje gemaakt van zaken in Amersfoort die goed aangeschreven stonden, verse friet verkochten of op een andere manier opmerkelijk waren; hierdoor konden we snel beginnen. In rap tempo werd verse friet gegeten bij Cafetaria Bommel, Vlaams friteshuis 'van Gogh om de Hoek' en Vlaams friteshuis 'van Gogh'. We dwaalden nog een beetje door het centrum van Amersfoort en gingen in Snackbar Amersfoort zitten om de kou te vermijden (en weer friet te eten). Onze honger was nog niet helemaal gestild (we aten immers zeer tactisch niet een heel frietje per persoon per zaak) en we trokken richting het Eemplein om daar (vanwege de overlast van een blaaskapel) geen glĆ¼hwein te drinken, maar wel Patates te eten en warme chocolademelk (en koffie en thee) te drinken. Een van ons ging hierna naar huis, maar de rest ging met de trein naar Amersfoort Schothorst om in Winkelcentrum Emiclair nog Kwalitaria Lekkerrr te bezoeken. In Emiclair was intussen ook een soort marching band gesignaleerd. Hierna kochten we wat drinken voor de reis terug naar Nijmegen en aldaar aangekomen liepen we nog even een Kafee binnen alvorens naar huis te gaan. Een echte moderne klassieke friettocht in de "hybride" of "nieuwe nieuwe" stijl, laten we met ons allen afspreken dit weer wat vaker te doen!

Amsterdamse chef creƫert nieuwe snack: de krokodel; 'Nieuwe snacks als krokodel blijven vaak niet lang hangen'.

Een kroket gevuld met ragout van frikandellen...

Daar heb ik dus eigenlijk geen woorden voor.

Opvallend nieuws uit de Wellness-wereld. Friet wordt vaak neergezet als het voorbeeld van ongezond eten. Kijk een willekeurige reportage over fast-food of onze ongezonde moderne levensstijl en de kans is groot dat je beelden van friet ziet. Tegelijk met de groeiende negatieve aandacht voor friet is er een gezondheidsindustrie opgekomen die ervan profiteert.

Een belangrijk onderdeel van de gezondheidstrend is de wellness; spa's, thermen, massage's, sauna's. De laatste paar jaar zijn deze behoorlijk populair geworden. En dat is wel een van de laatste plekken waar je friet op het menu zou verwachten. Maar wat blijkt? Ook bij sauna's en wellnesscentra is friet niet weg te krijgen

Een recent artikel van de NRC laat ziet dat de werkelijkheid heel anders is. "Zonder satƩ en friet gaat elke sauna failliet" vat de directeur van een wellnesscentrum het samen. Zo zie je maar weer dat zelfs in bolwerken van gezondheid friet niet weg te denken is. In plaats van naar de sauna kan je als friettist misschien beter iedere keer dat je een frietje eet weer een stukje gaan fietsen om een nieuwe friettent te recenseren.